Paddenstoelen met kwarteleieren

    Paddenstoelen met kwarteleieren

    Voeg toe aan favorieten!
    55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Tegenwoordig worden veel ‘wilde’ paddestoelen ook gekweekt, zodat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn. In dit gerecht worden shiitake-paddestoelen gepocheerd met verfijnde cantharellen en oesterzwammen en gemengd met kruiden en kort gepocheerde kwarteleieren. Serveer dit voorgerecht met warm walnotenbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 sjalotjes, in dunne schijfjes
    • 1 knoflookteentje, geperst
    • 1 tl korianderzaad, geplet
    • 1 laurierblaadje
    • 200 ml groentebouillon
    • 125 g shiitakes
    • 125 g oesterzwammen
    • 125 g cantharellen
    • 2 el marsala of sherry
    • 150 g jonge prei, of 1 middelgrote prei, in stukken van 2,5 cm
    • 1 el truffel- of walnotenolie
    • 1 tl citroensap
    • 12 kwarteleieren
    • 1 krop eikenbladsla, de blaadjes losgemaakt
    • 85 g gemengde verse kruiden, zoals pimpernel, rucola, zuring en peterselie
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

    1. Sjalotjes, knoflook, geplet korianderzaad en laurierblaadje in een grote pan overschenken met bouillon en aan de kook brengen. De pan afdekken en 10 minuten laten sudderen.
    2. Intussen de shiitakes in plakjes snijden en de oesterzwammren en cantharellen in kleine stukken breken. Laat kleine paddenstoelen heel.
    3. Marsala of sherry en shiitakes aan de bouillon toevoegen en 3 minuten in een open pan zachtjes laten sudderen. Cantharellen en oesterzwammen toevoegen en nogmaals 1-2 minuten laten koken tot alles net gaar is.
    4. Schep de paddenstoelen met een schuimspaan uit de pan in een schaal. Kleine stukjes sjalot of koriander mogen blijven zitten.
    5. Prei aan de bouillon toevoegen en 3-4 minuten laten sudderen tot de prei zacht is. Prei met een schuimspaan uit de pan scheppen en aan de paddenstoelen toevoegen. De bouillon snel aan de kook brengen en ong. 5 minuten laten sudderen tot deze stroperig is en tot ong. 5 eetlepels ingedikt. Zeef de vloeistof door een hele fijne zeef in een maatbeker (om eventueel zand van de paddenstoelen te verwijderen). Voeg al kloppend olie, citroensap en peper toe. Giet 3 el van die dressing over paddenstoelen en prei en meng voorzichtig. Laat afkoelen.
    6. Intussen de kwarteleieren 1-2 minuten in kokend water koken, afhankelijk van hoe hard u ze wilt hebben. Onderdompelen in koud water en pellen.
    7. Slablaadjes en kruiden over een schaal verdelen en besprenkelen met de rest van de dressing. Goed vermengen. Schep de sla aan één kant van de 4 borden en schep het paddenstoelenmengsel op de andere kant. Snijd de kwarteleieren door en leg op elk bord 6 helften. Serveer meteen.

    Pluspunt

    • Er bestaan meer dan 2500 soorten paddenstoelen over de hele wereld. In veel supermarkten vindt u nu ook meer exotische soorten, zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen en shiitake. Alle paddenstoelen bevatten weinig vetten en calorieën, maar leveren nuttige hoeveelheden van de B-vitaminen, niacine, B6 en foliumzuur. Ze zijn ook een goede bron van koper, dat de opname van ijzer en kalium verbetert en zo de bloeddruk helpt regelen.

    Een variatie

    • Voor een heerlijke salade van gemarineerde paddenstoelen en venkel snijdt u 150 g portobella's of kastanjechampignons in grote stukken. Doe ze in een kom met 150 g champignons, een in schijfjes gesneden venkelknol en 2 laurierblaadjes. Plet een knoflookteentje en 4 jeneverbessen met stamper en vijzel. Meng ze met 2 el extra vergine olijfolie, 1 el walnotenolie, 2 tl wittewijnazijn en peper en zout naar smaak. Giet het mengsel over de champignons en venkel en meng. Dek af en laat 2 uur marineren in de koelkast. Verwijder de laurierblaadjes. Doe 30 g rucola met 75 ml extra vergine olijfolie in een mixer en mix tot het mengsel smeuïg is. Zeef de olie door een fijne zeef. Besprenkel vervolgens de paddenstoelen met 1 el van het rucolamengsel en bestrooi met croutons. Serveren met warm ciabattabrood. Bewaar de rest van het rucolamengsel in een afsluitbare pot in de koelkast. Het is maximaal twee weken houdbaar. Gebruik het bij kip-, vis- of tomaatsalades.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, C, E, niacine * ✓✓ A, foliumzuur, ijzer, koper * ✓ calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren