Paddenstoelenbouillon met gekruide ciabattacroûtons

    Paddenstoelenbouillon met gekruide ciabattacroûtons

    9keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een mix van verse, wilde paddenstoelen is in bijna elke supermarkt verkrijgbaar en vormt de ideale basis voor een snelle soep met een speciale smaak. In plaats van de soep te verdikken of pureren, serveert u dit gerecht als lichte bouillon, zodat u ten volle kunt genieten van de afzonderlijke smaken van paddenstoelen, groenten en kruiden.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 el extra vergine olijfolie
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 kleine venkelknol, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 500 g gemengde verse paddenstoelen, zoals cantharel, hoorn des overvloeds, oesterzwam en kastanjechampignon, grofgesneden
    • 900 ml kokend water
    • 1½ blokje groentebouillon, verkruimeld, of 1 el groentebouillonpoeder of -pasta
    • 8 dunne sneetjes ciabattabrood
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. In een braadpan 2 eetlepels olie verhitten. Ui en venkel toevoegen en gedurende 5 minuten op een hoog vuur laten bakken tot ze een beetje zacht zijn. Daarbij regelmatig doorroeren. Knoflook en paddenstoelen toevoegen en onder regelmatig roeren nogmaals 5 minuten bakken. Schenk het kokende water en de bouillon erbij. Breng de soep aan de kook, zet dan het vuur lager en laat de soep ong. 10 minuten onafgedekt sudderen.
    2. Intussen de grill voorverwarmen. De sneetjes ciabattabrood aan beide kanten licht insmeren met de resterende eetlepel olie en ong. 1 minuut per kant onder de grill roosteren tot ze goudbruin zijn. Snijd het brood in blokjes en doe ze in een kom. Voeg de peterselie en de munt toe en meng goed.
    3. Proef de soep en breng indien nodig op smaak. In kommen scheppen, bestrooien met de gekruide croûtons en direct serveren.

    Variaties en tips

    • U kunt deze soep rijker en romiger maken door de bouillon in te dikken met een mengsel van ei en room; 1 eierdooier met 4 eetlepels room opkloppen en goed vermengen. Als de soep heeft gekookt en de croûtons klaar zijn, haalt u de pan van het vuur en voegt u een schep soep toe aan het ei-roommengsel. Giet het mengsel terug in de pan en laat circa 30 seconden op een laag vuur staan. Laat de soep niet koken, anders kan de eierdooier schiften. Serveer direct. * • Vervang de venkel door 3 stengels bleekselderij, fijngesneden. * • U kunt de soep ook maken met gedroogde paddenstoelen, al duurt de bereiding dan langer. Gebruik circa 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood en 225 g kastanjechampignons. Laat het eekhoorntjesbrood 15 minuten weken in kokend water en voeg het met het water toe aan de soep. Bak de kastanjechampignons met de knoflook in stap 1.

    Pluspunten

    • In Aziatische culturen worden paddenstoelen gebruikt om het immuunsysteem te versterken. De Chinezen gebruiken ze al meer dan 6000 jaar in de geneeskunde. Ze zijn een goede bron B-vitaminen B6, foliumzuur en niacine en van koper. * • Door de sneetjes brood in te smeren met een beetje olie en te roosteren onder de grill voordat u ze in blokjes snijdt, krijgt u vetarme, krokante croûtons.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B1, koper * ✓ ✓ B6, C, niacine * ✓ foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren