Pan bagna met ei en ansjovis

    Pan bagna met ei en ansjovis

    6keer bewaard
    28min


    Maak dit als eerste!

    In het Middellandse-Zeegebied wordt vaak pan bagna gegeten, een uitgehold, gevuld rond brood. Voor deze versie met eieren, ansjovis, kappertjes, basilicum en tomaten is stokbrood gebruikt. De ingrediënten moeten de tijd krijgen om in het brood te trekken. Het is een geweldig picknickgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 eieren
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 stokbrood, circa 25 cm lang, circa 225 g
    • 3 rijpe tomaten, in plakjes gesneden
    • 1 rode of gele paprika, zaad verwijderd en in dunne reepjes
    • ½ Spaanse zoete ui, in dunne ringetjes
    • 8 ansjovisfilets, overlangs gehalveerd
    • 1 el uitgelekte kappertjes
    • een flinke hand vers basilicumblad
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 8min  ›  Klaar in:28min 

    1. Zet de eieren in een pan onder water. Aan de kook brengen en 8 minuten zachtjes laten koken. Afspoelen onder koud stromend water, pellen en in plakjes snijden.
    2. In een kommetje olie en knoflook vermengen. Het brood over de lengte opensnijden, maar niet helemaal door. Sla het brood open en sprenkel de knoflookolie over de snijvlakken.
    3. Ei, tomaat, paprika, ui en ansjovis in laagjes over het brood verdelen, en kappertjes en basilicumblad erover strooien. Zorg dat alle ingrediënten gelijkmatig over het brood verdeeld zijn. Op smaak brengen met peper, klap het brood dicht en doe er plasticfolie om.
    4. Laat dit 1 uur op kamertemperatuur (of 3 uur in de koelkast) intrekken. Snijd het brood voor het serveren in 4 stukken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, E * ✓✓ niacine, selenium * ✓ B1, B2, B6, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Variaties en tips

    • Voeg voor een nog voedzamer gerecht 85 g uitgelekte tonijn uit blik toe of dichtgeschroeide tonijnsteak, in stukjes verdeeld. * • Gebruik in plaats van gele of rode paprika gegrilde paprika's of gemarineerde artisjokharten uit blik. * • Maak een saladebrood in Griekse stijl. Beleg het brood met 200 g in plakjes gesneden haloumi (Griekse schapenkaas), 1 in ringen gesneden rode ui, 3 in plakjes gesneden rijpe tomaten, 100 g in dunne plakjes gesneden komkommer, 50 g ontpitte zwarte olijven en een handje vers muntblad.

    Pluspunten

    • Ansjovis is een kleine, vette vis, die vooral als gezouten filet in blik verkrijgbaar is. De vis bevat zowel calcium als fosfor, belangrijk voor gezonde botten en een gezond gebit. Deze mineralen zijn ook nog aanwezig in de ingeblikte filets. * • De medicinale werking van knoflook is al eeuwenlang bekend en wordt gebruikt om bijvoorbeeld voetschimmel en verkoudheid te genezen. De ontdekking dat allicine, de stof die knoflook zijn karakteristieke smaak en geur geeft, ook werkelijk schimmeldodend en antibiotisch werkt, geeft een wetenschappelijke basis aan dit volksgeloof.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren