Pappardelle met aubergine

    Pappardelle met aubergine

    2keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Een lekkere, snelle tomatensaus maakt van een gewoon pastagerecht met aubergines een heerlijke avondmaaltijd. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Catanië, dat in de schaduw van de Etna op Sicilië ligt, waar het pasta alla Norma wordt genoemd, naar de beroemde inwoner Bellini en zijn opera Norma.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 6 tl extra vergine olijfolie
    • 1 aubergine, ongeschild, in schijfjes van 3-5 mm
    • 3-4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
    • 2 blikken tomaten à circa 400 g, fijngesneden
    • 400 g pappardelle of andere brede pasta
    • 2 el tomatenpuree
    • ¼ tl suiker, of naar wens
    • ¼ tl gedroogde oregano, of naar wens
    • zout en cayennepeper
    • 100 g verse geitenkaas, in plakjes
    • 15 g fijngehakte peterselie of gescheurde verse basilicumblaadjes ter garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Een geribbelde, gietijzeren pan met 2 theelepels olijfolie erin verhitten. Verdeel de schijfjes aubergine over d epan en laat deze 3-4 minuten bakken. Bestrijk de bovenzijde van de schijfjes met 2 theelepels olijfolie en draai ze om. Laat opnieuw 3-4 minuten bakken, of tot ze gaar en bruin zijn. Haal de pan van het vuur en dek af met een stuk folie om de aubergines warm te houden.
    2. Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan met zware bodem terwijl de aubergines bakken. Voeg de knoflook toe en laat 1-2 minuten stoven tot de knoflook goudbruin wordt (niet laten aanbranden). Tomaten plus sap toevoegen. Laat 4-5 minuten op een hoog vuur laten stoven, het vuur dan laag zetten en nogmaals 4-5 minuten onder af en toe roeren tot een dikke saus laten stoven.
    3. Intussen de pappardelle 10-12 minuten in kokend water beetgaar koken (of volgens de gebruiksaanwijzing). Tomatenpuree, suiker en oregano toevoegen. Op smaak brengen met zout en cayennepeper en warm houden.
    4. De pasta laten uitlekken, aan de pan toevoegen en alles vermengen. Serveer de pasta met aubergine en geitenkaas en garneer met peterselie of basilicum.

    Een variatie

    • Probeer ook eens farfalle met gegrilde groenten en groene pesto. Schik daarvoor 1 courgette, diagonaal in schijfjes gesneden, 1 rode of gele paprika, zonder de zaden en in reepjes gesneden, 1 rode ui, in stukken gesneden, 2 grote, rijpe tomaten, in stukken gesneden, en 12-16 kleine champignons op een bakplaat. Besprenkel alles met 1 tl olijfolie, extra vergine en laat onder de grill zacht en lichtbruin worden. Maak ondertussen de pesto. Pureer 175 g gekookte spinazie, uitgeknepen, met 1 gepeld teentje knoflook, 50 g gemengde verse kruiden (voornamelijk basilicum, met wat bieslook, marjolein en peterselie) en 2 el olijfolie, extra vergine, in een keukenmachine tot een smeuïge massa. Voeg het sap van ½ citroen toe en breng op smaak met zout. Kook 400 g farfalle, laat ze uitlekken en meng ze met de pesto. Schep de gegrilde groenten erover en bestrooi met 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas.

    Pluspunt

    • Aubergines zijn een voedzame groente die weinig calorieën en vet bevat. De gezondste manier om aubergines klaar te maken, is ze te grillen, aangezien ze erg veel vet absorberen als ze worden gebakken.

    Bevat per portie

    ✓✓ C, E, ijzer, koper * ✓ A, B1, B6, B12, foliumzuur, niacine, calcium, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren