Parelhoentaart met champignons

    Parelhoentaart met champignons

    2keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Parelhoen met sjalotjes, kastanjechampignons, erwtjes en spinazie in madera vormen een geweldige pasteivulling. Over de vulling komt een heerlijke korst zacht aardappeldeeg met een verrassend subtiele smaak. Serveren met spruitjes en worteltjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 portie aardappeldeeg met kruiden met daaraan toegevoegd 1 el fijngehakte verse dragon, 30 minuten gekoeld
    • Voor de vulling
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 250 g kleine sjalotjes, geschild en heel gelaten
    • 300 g parelhoenfilet, in blokjes
    • 250 g kastanjechampignons, gehalveerd
    • 2 knoflookteentjes, geperst
    • 90 ml madera
    • 150 ml krachtige kippenbouillon
    • 2 el maïzena
    • 85 g diepvriesdoperwtjes
    • 100 g jonge spinazie
    • 1 el verse dragon, fijngehakt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Leg het deeg op een groot stuk plasticfolie op het werkvlak en druk het met uw handen tot een cirkel die iets groter is dan de bovenkant van een puddingvorm. Leg hierop een ander stuk plasticfolie en rol het deeg op. In de koelkast leggen.
    2. In een grote pan de olie verhitten en de sjalotjes toevoegen. Afsluiten met een deksel en 8-10 minuten op een laag vuur verwarmen tot ze rondom lichtbruin zijn; schud de pan daarbij af en toe voorzichtig heen en weer.
    3. Schep de blokjes parelhoen in de pan, zet het vuur wat hoger en bak zonder deksel op de pan al roerend 3-4 minuten, totdat het vlees van buiten niet langer roze is.
    4. Champignons en knoflook toevoegen. Madera en bouillon erbij schenken en aan de kook brengen. Het vuur laag zetten, de pan afsluiten en 10 minuten zachtjes laten koken. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5.
    5. Leng de maïzena aan met 2 el koud water en roer dit door de pan. Blijven roeren terwijl het vocht indikt. Erwtjes, spinazie en dragon toevoegen en zout en peper naar smaak. Blijven roeren tot de spinazie is geslonken. Schep het mengsel in de vorm.
    6. Verwijder het plasticfolie en leg het deeg boven op de vorm. Druk bij de rand van de vorm goed aan. Maak een gaatje in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen.
    7. Zet de vorm op een bakplaat en bak in ongeveer 40 minuten goudbruin. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • U kunt de parelhoen vervangen door kip of kalkoen, door fazanten- of eendenborstfilet. * • Het deeg en de vulling kunt u van tevoren maken, dan de pastei gereed maken en vlak voor serveren bakken. * • Dit is een prima recept om restjes gevogelte te verwerken. Sla stap 3 over en voeg de blokjes gevogeltefilet tegelijk met de spinazie toe. Goed warm laten worden en schep het mengsel in de vorm, dek af met deeg en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven. * • Roerbak voor een Chinese kip-maïstaart 400 g in blokjes gesneden kipfilet 3-4 minuten in 2 el arachideolie, samen met 2 uitgeperste knoflookteentjes. Voeg 1 fijngesneden Spaanse peper zonder zaadjes toe, 1 el fijngesneden verse gemberwortel, 250 g gehalveerde kastanjechampignons en 150 g diagonaal gesneden babymaïs. Roerbak 1-2 minuten en roer er dan 90 ml droge sherry, 90 ml water, 2 el lichte sojasaus, 1 el honing en ½ tl vijfkruidenpoeder door. Laat 10 minuten afgedekt sudderen en laat dan met maïzena indikken, zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Voeg 100 g fijngesneden jonge kool toe en 4 fijngesneden lente-ui. Vul de pasteivorm hiermee. Gebruik in het deeg 1 el fijngehakte verse koriander. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Net als kip bevat parelhoen weinig vet, zeker als, zoals in dit recept, het vel is verwijderd. Parelhoen bevat ook B-vitaminen en ijzer. * • Toen de aardappel zijn intrede deed in Europa, dacht men dat die het lichaam verzwakte. Later werd de aardappel beschouwd als dikmaker. In werkelijkheid is het zo dat aardappels erg voedzaam zijn en vetarm, waardoor ze prima passen in een gezond eetpatroon. * • Sjalotjes zijn veel milder en subtieler van smaak dan uien. Ze bevatten, net als uien, wat vitamine C en B-vitaminen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, niacine, koper * ✓✓ B1, foliumzuur, kalium, selenium, zink * ✓ B2, E, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren