Pasta met tomatensaus

    Pasta met tomatensaus

    5keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    Deze rijke, vetarme pastasaus bedekt de pasta in dit recept op traditioneel Italiaanse wijze net voldoende. Serveer dit gerecht als koolhydraatrijk voorgerecht voor 6 personen en laat het volgen door een lichte maaltijd, of serveer het als eenvoudige maaltijd voor 4 personen in combinatie met een knapperige salade en fruit als nagerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 4 sjalotjes, circa 85 g in totaal, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 250 ml rode wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 2 reepjes citroenschil
    • ½ tl suiker
    • 400 g spinazietagliatelle
    • 2 el slagroom (desgewenst)
    • peper en zout
    • Ter garnering
    • 30 g ontpitte zwarte olijven, in vieren
    • verse basilicumblaadjes, gescheurd
    • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. In een grote pan met zware bodem de olijfolie op middelhoog vuur verhitten. Knoflook en sjalotjes toevoegen en 3 minuten stoven tot de sjalotjes zacht zijn; daarbij regelmatig roeren.
    2. Tomaten met sap, wijn, laurierblad, rozemarijn, citroenschil en suiker toevoegen. Aan de kook brengen, het vuur lager zetten en de pan gedeeltelijk afdekken. 45 minuten laten sudderen terwijl u af en toe roert, tot de saus ingedkt is maar er nog een beetje vloeistof bovenop drijft.
    3. Enkele minuten laten afkoelen en vervolgens laurierblad en rozemarijn verwijderen. De saus samen met citroenschil met behulp van een mixer of keukenmachine pureren. Druk de saus vervolgens door een zeef weer in de uitgespoelde steelpan. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen terwijl u de pasta kookt.
    4. De pasta in 10-12 minuten in kokend water al dente koken (of volgens de gebruiksaanwijzing). Laten uitlekken en enkele lepels kookvloeistof bewaren. Slagroom toevoegen (als u die gebruikt) en op smaak brengen. Pasta toevoegen en door de saus scheppen. Als de saus te dik is om de pasta geheel te bedekken, schenk er dan een beetje van het bewaarde kookvloeistof bij.
    5. Schep de pasta op een schaal en strooi er olijven, basilicum en Parmezaanse kaas over.

    Variaties en tips

    • Maak een Italiaanse saus van venusschelpen door aan het eind van stap 3 een blik venusschelpen (ong. 30µ gr, uitgelekt) toe te voegen. Gebruik verse peterselie in plaats van rozemarijn. Venusschelpen, een goede, vetarme bron van ijzer, hoeft u niet te koken. Laat de saus pruttelen terwijl u de pasta kookt. * • Verhoog de hoeveelheid voedingsvezels door volkorenpasta te gebruiken. * • Voor een vullende saus, zonder de hoeveelheid vet te verhogen, voegt u verse groenten in stukken toe in stap 3. Laat koken tot de groenten gaar, maar nog knapperig zijn.

    Pluspunten

    • Lycopeen, het natuurlijke pigment dat tomaten hun rode kleur bezorgt, vermindert het risico op hartziekten en prostaatkanker. Een studie die aan de universiteit van Harvard werd uitgevoerd, wijst uit dat tweemaal per dag producten eten op basis van tomaten, het risico op prostaatkanker met 34% vermindert. Verwerkte tomaten (in blik of tomatenpuree) bevatten meer lycopeen dan verse tomaten.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, calcium * ✓ C, E, niacine, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren