De aubergine geeft dit vegetarische pastagerecht een heerlijke smaak. De bovenkant bestaat uit een krokant laagje broodkruim en Parmezaanse kaas. De tomatensaus kan van tevoren worden gemaakt, zodat het gerecht later in korte tijd kan worden samengesteld en gebakken. Geef er een groene salade bij.
✓✓✓ E * ✓✓ B1, C, niacine, kalium, koper, zink * ✓ A, B6, foliumzuur, calcium, ijzer, selenium
• Pasta kent vele toepassingen en bevat zetmeelrijke koolhydraten, eiwit, voedingsvezels (vooral volkorenpasta's), B-vitaminen en mineralen. Ook het vetgehalte is laag; het calorie- en vetgehalte van een gerecht wordt vooral bepaald door de pastasaus. * • Aubergines bevatten zelf heel weinig calorieën, maar ze nemen erg veel vet op als ze in vet worden gebakken, waardoor het gerecht toch nogal vet kan worden. Door de aubergine in tomatensaus te bereiden blijft het gerecht vetarm, maar wordt toch extra aroma toegevoegd.
• Meng voor een pastaschotel met paddenstoelen en spinazie 500 g fijngehakte of in plakjes gesneden paddenstoelen, 1 kleine versnipperde ui, 500 ml groentebouillon, 150 ml droge witte wijn en ongeveer 10 fijngehakte salieblaadjes in een flinke steelpan. Breng dit aan de kook, doe het deksel op de pan en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Giet de inhoud van de pan door een zeef en vang het vocht op. Meng 2 el maïzena met 5 el halfvolle melk en roer dit geleidelijk door de geurige champignonbouillon. Doe het mengsel weer in de pan en laat het al roerend op een laag vuur indikken. Roer er 3 el crème fraîche door, 1 tl grove mosterd en zout en peper naar smaak. Voeg het paddenstoelmengsel en 150 g jonge spinazie toe. Warm dit voorzichtig op zodat de spinazie slinkt. Kook ondertussen 225 g rigatoni of penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Laat de pasta uitlekken en doe hem over in een ingevette ovenschaal. Roer het paddenstoelmengsel erdoor. Rooster 2 dikke sneden volkorenbrood, verwijder de korst en snijd het brood in blokjes. Strooi deze samen met 30 g vers geraspte Parmezaan over de pasta. Bak het gerecht circa 15 minuten in een op 200°C/gasstand 6 voorverwarmde oven, totdat de saus borrelt. Garneer met verse salieblaadjes en serveer warm.