Penne met artisjok en olijf

    Penne met artisjok en olijf

    2keer bewaard
    27min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit lichte pastagerecht is ideaal als zomerse maaltijd, aangezien alleen de pasta moet worden gekookt. Als de pasta al dente is, mengt u deze met tomaat, artisjok, zwarte olijven en een frisse dressing op basis van tomatenpuree en knoflook.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g penne of een andere pastasoort
    • 500 g rijpe tomaten, in blokjes
    • 4 lente-uien, versnipperd
    • 175 g artisjokharten uit blik of pot, uitgelekt en in vieren
    • 50 g ontpitte, zwarte olijven
    • 4 volle el geschaafde Parmezaanse kaas om te garneren
    • Voor de tomaten-oreganodressing
    • 3 el extra vergine olijfolie, of olie uit het blik artisjokhart
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 2 el tomatenpuree
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 6 el fijngehakte verse oregano
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:27min 

    1. In een grote steelpan met kokend water de pasta in 10-12 minuten al dente koken (of volgens de gebruiksaanwijzing).
    2. Intussen tomaat, lente-ui, artisjokhart en olijven in een grote schaal vermengen. In een andere schaal olie, citroenschil, citroensap, tomatenpuree, knoflook en oregano vermengen en op smaak brengen met peper en zout.
    3. De pasta laten uitlekken en bij de tomaten voegen. De dressing erover schenken en goed vermengen. Garneren met geschaafde Parmezaanse kaas (bij gebrek aan een kaasschaaf komt een dunschiller hierbij goed van pas!) en serveer onmiddellijk terwijl de pasta nog warm is.

    Variaties en tips

    • Gebruik eens andere kruiden: verse basilicum is bijvoorbeeld erg lekker, net als bladpeterselie of een combinatie van peterselie met andere kruiden, zoals fijngehakte rozemarijn of salie. * • Als u geen verse kruiden hebt, gebruik dan 1 el pesto uit een potje. * • Maak een meloendressing. Vervang daarvoor het citroensap door 4 tl balsamicoazijn. * • Voor een Siciliaanse pastasalade kunt u de artisjokken weglaten en 75 g ontpitte zwarte olijven gebruiken, 8 ansjovisfilets uit blik, circa 30 g in totaal, en 2 el uitgelekte kappertjes. Laat de zongedroogde-tomatenpuree weg uit de dressing en vervang de oregano door 6 el fijngehakte verse dragon of bladpeterselie. * • Voor een meer traditionele, zachtere pastasaus laat u tomaten, lente-ui, artisjokhart en olijven 5 minuten sudderen in een steelpan. Meng ze daarna met de ingrediënten voor de dressing. * • In plaats van Parmezaanse kaas kunt u ook feta, stukjes brie of geraspte Lancashire of Cheshire over de salade verkruimelen. * • Restjes van een pastasalade zijn ideaal als lunch voor de volgende dag. Bewaar het dan in een goed afsluitbare plastic trommel in de koelkast.

    Pluspunten

    • Pasta is op zichzelf gezond en voedzaam; het is de saus die erbij wordt geserveerd die de hoeveelheden vet en calorieën doet toenemen. Door (een matige hoeveelheid) olijfolie te gebruiken, beperkt u het gehalte aan verzadigde vetzuren tot een minimum. * • Voeg vers citroensap aan de dressing toe, zodat het gerecht meer vitamine C bevat.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, C, calcium, ijzer * ✓ B1, B6, E, foliumzuur, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren