Pepersteak met preipuree

    Pepersteak met preipuree

    7keer bewaard
    50min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Of ze nu als patat, in de schil of als puree worden geserveerd, aardappels gaan altijd uitstekend samen met rundvlees. In dit gerecht verrijkt u de puree met prei en mosterd en serveert u die met kort gebakken pepersteaks. Serveer er ook nog een portie verse groene groenten bij, zoals sperziebonen of broccoli.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el gemengde of zwarte peperkorrels, grof gekneusd
    • 4 ossenhaasfilets, 2,5 cm dik, à circa 150 g, zonder vet
    • 1 tl extra vergine olijfolie
    • fijngehakte peterselie of verse bieslook om te garneren
    • Voor de puree met prei en mosterd
    • 900 g bloemige aardappels, geschild en in blokjes
    • 2 tl extra vergine olijfolie
    • 200 g jonge prei, fijngesneden
    • 125 ml halfvolle melk
    • 1 el grove mosterd
    • 25 g boter
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Kook eerst de aardappels voor de puree. Doe ze in een pan en giet er kokend water op, zodat ze onder circa 5 cm water staan. Breng opnieuw aan de kook, zet dan het vuur lager en laat ze 15-20 minuten koken tot de aardappels goed gaar zijn.
    2. Verdeel de gekneusde peperkorrels intussen op een groot bord en druk het vlees aan beide kanten in de peper. Leg het vlees vervolgens apart.
    3. Verhit de olie voor de puree in een braadpan met antiaanbaklaag. Voeg de prei toe en stoof hem al roerend gedurende 3-5 minuten tot hij zacht is. Schep de prei daarna op een bord waar een dubbele laag keukenpapier op ligt en laat uitlekken. Verhit de melk in een kleine steelpan.
    4. Giet de aardappels af als ze gaar zijn, schud de vergiet of zeef zodat restjes water eraf vallen en doe de aardappels dan weer terug in de pan. Giet de hete melk over de aardappels en stamp deze tot een smeuïge puree. Voeg prei, mosterd en boter toe en breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar, dek af en houd warm.
    5. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan op een hoog vuur. Bestrijk de pan met olie en zet dan het vuur middelhoog. Leg het vlees in de pan en bak het 3 minuten per kant als u het minimaal doorbakken wilt, 3½ minuut per kant als u het net half doorbakken wilt, 4 minuten per voor half doorbakken of 5 minuten per kant voor goed doorbakken.
    6. Schep op elk voorverwarmd bord puree en leg er een stuk vlees naast. Besprenkel het vlees met het braadvocht en strooi er peterselie of bieslook over. Serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Door prei toe te voegen aan puree verbetert de smaak en wordt de hoeveelheid vitamine B1, B6 en foliumzuur verhoogd. Als u ook het groene deel van de prei toevoegt, krijgt u meer vitamine A. Prei zou het risico op hartziekten en beroerten kunnen verkleinen.

    Variaties en tips

    • U kunt op dezelfde manier kalfslendenstuk bereiden. Neem 4 stukken vlees à 250 g (met bot, ga uit van ong. 150 g vlees per portie), 2 cm dik. Bestrijk het vlees met olie en breng het op smaak met peper en zout. Laat de peperkorrels weg. Bak het vlees zoals is beschreven in het hoofdrecept. Bak het 3 minuten per kant voor net half doorbakken, 3½ minuut voor half doorbakken of 4 minuten voor goed doorbakken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ B2, ijzer, kalium, magnesium * ✓ A, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren