Peren-filotaart met rode bessen

    Peren-filotaart met rode bessen

    11keer bewaard
    35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De vulling in deze prachtige taart bestaat uit een combinatie van zoetzure rode bessen en sappige peren. Het helderrode sap van de bessen kleurt de peren, zodat de taart met zijn roosterpatroon er erg mooi uitziet. Rode bessen zijn maar korte tijd verkrijgbaar, maar u kunt ze heel goed invriezen voor later.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 vellen filodeeg van 30×50 cm, totaal circa 90 g
    • 20 g ongezouten boter, gesmolten
    • Voor de vulling
    • 2 el rodebessengelei
    • 1 tl citroensap
    • 3 rijpe, stevige peren à circa 170 g
    • 125 g rode bessen
    • 45 g gemalen amandelen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Schuif een bakplaat in de oven en verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Doe voor de vulling de rodebessengelei en citroensap in een steelpannetje en laat op een laag vuur smelten. Neem de pan van het vuur.
    2. Schil de peren en snijd ze in dunne plakjes. Roer ze voorzichtig door het geleimengsel zodat ze een sauslaagje krijgen. Roer de rode bessen erdoor.
    3. Leg 2 vellen filodeeg op elkaar (houd de derde afgedekt om uitdrogen te voorkomen.) Snijd in vieren. Maak de 8 stukken los en bestrijk ze licht met boter. Bekleed hiermee een vlaaivorm (springvorm van 23 cm) met antiaanbaklaag zodat de stukken deeg elkaar iets overlappen; kreukel de randen en vouw ze iets omlaag.
    4. Strooi de gemalen amandelen over de taartbodem. Verdeel hierover gelijkmatig het peren-bessenmengsel.
    5. Snijd het resterende vel filodeeg in de breedte door. Licht met boter invetten, de helften op elkaar leggen en in 10 repen van ong. 2 cm breed snijden. Het overtollige deeg wordt niet meer gebruikt. Draai de dubbele repen voorzichtig tot een spiraalvorm en leg ze in een ruitpatroon over de taart. Druk de uiteinden netjes tegen de rand.
    6. Zet de vorm op de warme bakplaat en bak de taart 15-20 minuten tot het deeg bros en goudbruin is. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Maak een peren-frambrozentaart door de rode bessen te vervangen door frambozen en de rodebessengelei door pitloze frambozenjam. * • Bestrooi voor een mangotaart de bodem van de beklede taartvorm met Kaapse kruisbessen en 30 g gemalen kokos. Schil en snijd 2 mango's van circa 350 g in blokjes en meng deze met 100 g gehalveerde Kaapse kruisbessen. Meng voorzichtig 2 el limoensap en 2 el ongeraffineerde suiker door het fruit en verdeel het mengsel dan gelijkmatig over de vorm. Breng het ruitjespatroon aan en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • In tegenstelling tot de meeste andere fruitsoorten bevatten peren, maar weinig vitamine C. In dit recept worden ze gecombineerd met rode bessen, die wel redelijk wat van deze vitamine bevatten. Peren leveren flink wat kalium en oplosbare voedingsvezels. * • Rode bessen bevatten meer bètacaroteen dan witte bessen, maar minder dan zwarte bessen.

    Bevat per portie

    ✓ C, E, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren