Perzische kalebascouscous

    Perzische kalebascouscous

    4keer bewaard
    45min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze heerlijk exotische, kleurrijke vegetarische salade biedt u smaken uit de oude Perzische keuken. Dadels en sultanarozijnen worden zacht gesudderd in wijn, specerijen en knoflook die de couscous op smaak brengen. Werk het gerecht af met gebraden butternutpompoen en patisson, paprika en sinaasappel.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 butternut, circa 750 g, geschild
    • 1 rode paprika, gehalveerd en zaad verwijderd
    • 1 gele paprika, gehalveerd en zaad verwijderd
    • 225 g jonge patissons, gehalveerd als ze groot zijn
    • 1 sinaasappel, ongeschild, in grote stukken
    • 4 laurierblaadjes
    • 1 kaneelstokje, gehalveerd
    • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • ½ tl gedroogde pepers, geplet (desgewenst)
    • Voor de dadel-rozijnencouscous
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
    • 75 g dadels, ontpit en fijngesneden
    • 75 g sultanarozijnen
    • 1 kaneelstokje, gehalveerd
    • een stuk verse gember van 2 cm, fijngesneden
    • 150 ml droge witte wijn
    • 250 g couscous
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 300 ml kokend water
    • 2 el peterselie, fijngehakt
    • 2 el verse munt, fijngehakt
    • het sap van 1 sinaasappel
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Snijd de butternut overlangs door, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in dikke schijven. Snijd elke paprikahelft in 12 stukken. Verdeel pompoen en paprika over een braadslee en voeg patissonm sinaasappel, laurierblad, kaneelstok en knoflook toe. Olijfolie erover sprenkelen en de gedroogde pepers, als u die gebruikt. Laat 25 minuten braden, tot de groenten bruin en zacht zijn. Draai ze eenmaal om.
    2. Bereid ondertussen de couscous. Verhit de olie in een pan, voeg ui en knoflook toe en bak deze in 5 minuten goudbruin. Dadels, sultanarozijnen, kaneel, gember en wijn toevoegen. Afdekken en 5 minuten zachtjes laten koken. Haal de pan van het vuur. Voeg de couscous en kikkererwten toe, roer en voeg het kokende water toe. Dek de pan af en laat 5 minuten rusten.
    3. Voeg peterselie, munt en sinaasappelsap aan de couscous toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de korrels met een vork los en verdeel de couscous over 4 borden. Schep de groenten erbovenop. Serveer dit vegetarische gerecht warm of op kamertemperatuur.

    Een variatie

    • Voor een aubergine-parelgerstsalade gebruikt u 2 aubergines in plaats van de butternut. Braad die met de paprika's zoals in het hoofdrecept. Vervang de couscous met dadels en sultanarozijnen door 225 g parelgerst. Doe die in een pan met 1 fijngesneden ui, 1 gehalveerd kaneelstokje en 900 ml groente- of kippenbouillon. Breng aan de kook, dek af en laat 1 uur sudderen, of tot de gerst zacht is. Laat uitlekken en afkoelen. Vermengen met 85 g geroosterde stukjes walnoot, 1 el fijngehakte verse munt, 1 el fijngehakte peterselie, de geraspte schil en sap van 1 citroen en 1 el extra vergine olijfolie. Serveer met de groenten erbovenop.

    Pluspunt

    • Gedroogde dadels bevatten meer kalium dan verse dadels en ook meer niacine, koper, ijzer en magnesium. Zowel gedroogde dadels als sultanarozijnen zijn een waardevolle bron van oplosbare voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer * ✓✓ calcium, kalium * ✓ B2, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren