Pijlinktvis met spaghetti

    Pijlinktvis met spaghetti

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Waarom zou u buitenshuis eten als speciale gerechten zoals deze gemakkelijk thuis te bereiden zijn? De zwarte spaghetti, die zijn kleur dankt aan inktvisinkt, is verkrijgbaar in grote supermarkten en delicatessenzaken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g schoongemaakte pijlinktvis, afgespoeld en uitgelekt
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, vergesnipperd
    • 1 grote, verse rode chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 280 g courgettes, in blokjes
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 500 g rijpe tomaten, in blokjes
    • 100 ml rode wijn
    • 4 tl tomatenpuree
    • 2 tl suiker
    • peper en zout
    • 400 g spaghetti, het liefst zwarte, gekleurd met inktvisinkt
    • klein bosje verse basilicum, circa 15 g

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Snijd de tentakels van de pijlinktvissen en leg deze apart op een bord. Snijd het lijf in dunne ringetjes.
    2. Verhit de olie in een diepe braadpan en bak daarin ui en chilipeper al roerend 3 minuten op een hoog vuur tot alles lichtbruin is. Voeg vervolgens de inktvisringen, courgette en knoflook toe. Al roerend nog 3 minuten bakken tot de inktvis doorschijnend is.
    3. Tomaten, wijn, tomatenpuree en suiker toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Goed roeren en gedurende 5 minuten laten sudderen.
    4. Intussen in een grote pan kokend water de spaghetti in 10-12 minuten al dente koken (of volgens de gebruiksaanwijzing).
    5. Voeg de tentakels van de inktvis toe aan de tomatensaus. Bewaar een paar takjes basilicum ter garnering, scheur de rest van de blaadjes in stukjes en doe deze bij de saus. Laat het geheel vervolgens nog ong. 2 minuten koken, tot de tentakels net gaar en doorschijnend zijn.
    6. De spaghetti laten uitlekken en over 4 borden verdelen. Schep de inktvis met de saus erbij en garneer met resterend basilicumblad.

    Variaties en tips

    • Meng uitgelekte spaghetti, pijlinktvis en saus door elkaar voor alvorens te serveren. * • Pijlinktvis smaakt ook heerlijk met rijst. * • U kunt ook vis en zeevruchten in een pikante saus bereiden. Gebruik daarvoor 275 g kabeljauwfilet zonder vel, in 8 stukken gesneden, en 6 gehalveerde sint-jacobsschelpen, circa 75 g in totaal. Maak de tomatensaus zoals is beschreven in het hoofdrecept, maar laat de chilipeper weg en vervang de wijn door visbouillon. Voeg de vis en 2 tl kappertjes in stap 3 toe nadat de saus op smaak is gebracht. Dek af en laat 5 minuten sudderen. Voeg dan de sint-jacobsschelpen toe, dek opnieuw af en laat nog 2-3 minuten sudderen. Serveer op een bedje van penne of andere pasta.

    Pluspunten

    • Pijlinktvissen zijn een goede, vetarme bron van eiwit. Ze bevatten ook vitamine B12, vitamine B6 en selenium. * • Courgettes bevatten verschillende B-vitaminen, waaronder foliumzuur, niacine en B6, maar ook vitamine C en bètacaroteen. Het is belangrijk om ook de schil te eten, aangezien juist daarin de meeste voedingsstoffen zitten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, selenium * ✓✓ B1, C, E, foliumzuur, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren