Pissaladière

    Pissaladière

    8keer bewaard
    1uur50min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Pissaladière is het Provençaalse familielid van de pizza. Een dikke bodem van brooddeeg wordt belegd met een mengsel van tomaat en ui waarover ansjovis en zwarte olijven worden verdeeld. Warm of koud serveren, als hapje (in kleine vierkantjes) of als snack (in 16 grotere vierkanten).

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • Voor het deeg
    • 450 g bloem van harde tarwe, plus wat extra voor het kneden
    • 1 tl zout
    • 1 zakje droge gist à 7 g
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • 300 ml lauwwarm water
    • Voor het beleg
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • 4 uien, totaal circa 750 g, in dunne reepjes
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g
    • 2 el tomatenpuree
    • 1 el fijngehakte verse oregano
    • 2 blikjes ansjovisfilet à circa 50 g, uitgelekt en in de lengte gehalveerd
    • 16 ontpitte zwarte olijven, totaal circa 50 g, in vieren
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Bloem en zout in een kom zeven en de gist erdoor roeren. Maak in het midden een kuiltje en schenk daar olie en water in. Meng de droge ingrediënten geleidelijk door het vocht, in eerste instantie met een vork, daarna met de handen tot zich een zacht, iets plakkerig deeg heeft gevormd.
    2. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel geheel. In een licht met olie ingevette kom leggen, afdekken met keukenfolie en in ong. 45 minuten tot verdubbeld volume laten rijzen.
    3. Intussen het beleg maken: in een grote koekenpan de olie verhitten en hierin ui en knoflook ong. 4 minuten bakken tot de ui goudbruin en heel zacht is (maar niet echt donker). Tomaat met sap, tomatenpuree, oregano en peper naar smaak toevoegen en dit af en toe roerend op een zacht vuurtje ong. 10 minuten laten sudderen. De van pan het vuur nemen en laten afkoelen.
    4. Het gerezen deeg neerslaan en voorzichtig kneden. Uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot een vierkant van 30 cm en op een licht ingevette bakplaat leggen.
    5. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Verdeel het uimengsel gelijkmatig over het deeg en leg de ansjovis er in een ruitpatroon over. Leg de olijven tussen de ansjovis. Laat de pissaladière circa 15 minuten op kamertemperatuur rijzen en schuif hem dan ong. 30 minuten in de oven tot de korst goudbruin en stevig is. Vervolgens de oventemperatuur verlagen tot 190°C/gasstand 5 en nogmaals 10 minuten bakken. Laat de pissaladière iets afkoelen en snijd hem in vierkantjes.

    Pluspunten

    • De dikke bodem van deze pissaladière levert flink wat zetmeelrijke koolhydraten. Ook witte bloem bevat nog redelijk wat vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur, ijzer en calcium. * • Tomaten in blik zijn minstens zo gezond als verse tomaten, want bij het inblikken blijft het lycopeengehalte op peil en wordt het soms zelfs hoger. Lycopeen is een bio-actieve stof en een krachtig antioxidant.

    Variaties en tips

    • Maak een pissaladière met ui en pancetta. De tomaten en tomatenpuree vervallen in het uimengsel. Snijd 100 g dunne plakjes gerookte pancetta (of bacon) in de lengte door, maak er een soort koordjes van en leg ze in een ruitpatroon op het uimengsel. Leg er hele kappertjes tussen. * • Maak een pissaladière met tomaat en paprika. Bedek het deeg met een dunne laag gezeefde tomaat, verdeel er dan een mengsel van in plakjes gesneden verse tomaat, reepjes zongedroogde tomaat en grofgehakte, gegrilde en geschilde rode paprika. Bestrijk met wat extra extra vergine olijfolie, bestrooien met versgemalen zwarte peper en bak ze zoals beschreven. Strooi er voor het serveren verse basilicumblaadjes over.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren