Pistache-rijstpudding met kersen en kersencompote

    Pistache-rijstpudding met kersen en kersencompote

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Dit heerlijke rijstgerecht wordt door de kwark extra romig. Pistachenoten en gedroogde kersen zorgen voor een volle smaak. Het gerecht wordt – warm of koud – geserveerd in afzonderlijke glazen potjes of schaaltjes, vergezeld van verse kersencompote, die een aantal dagen houdbaar is in de koelkast.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Voor de rijstpudding
    • 45 g dessertrijst
    • 2 el ongeraffineerde suiker
    • 450 ml halfvolle melk
    • 25 g gedroogde kersen, gehalveerd
    • 30 g pistachenootjes, fijngehakt
    • wat druppels puur vanille-extract
    • 250 g kwark
    • Voor de kersencompote
    • 2 el rodebessengelei
    • 25 g lichte basterdsuiker
    • 350 g verse kersen, ontpit
    • 75 ml fruitige rode wijn, zoals Beaujolais

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. De rijst met suiker en melk in een pan al roerend aan de kook brengen. Het vuur lager zetten en onder af en toe roeren 20-25 minuten laten sudderen tot de rijst gaar en romig is.
    2. Neem de pan van het vuur, kersen, nootjes en vanille-extract erdoor roeren en 15 minuten laten afkoelen. Vervolgens de kwark erdoor scheppen. Schep in vier glazen potjes van 170 ml of in schaaltjes en zet apart.
    3. Voor de compote de rodebessengelei en basterdsuiker in een braadpan al roerend verwarmen tot de suiker is opgelost. De kersen toevoegen en op een laag vuurtje ong. 3-4 minuten verwarmen totdat het sap uit de kersen vrijkomt. De wijn erbij schenken, aan de kook brengen en ong. 1-2 minuten zachtjes laten koken tot de kersen zacht zijn. Warm of koud serveren met de rijstpudding.

    Variatie

    • Neem voor kardemomrijst met verse perzik- of abrikozencompote geen dessertrijst maar rijstvlokken en voeg de fijngemaakte zaadjes van 3 kardemompeulen toe, samen met de melk en suiker. Laat onder af en toe roeren in ong. 15 minuten tot een romig mengsel sudderen. Laten afkoelen, de kwark erdoor roeren en in de potjes schenken. Verwarm voor de compote 200 ml fruitige witte wijn en 30 g lichte basterdsuiker al roerend in een braadpan tot de suiker is opgelost. Voeg 4 in dikke schijven gesneden perziken of 8 gehalveerde abrikozen toe. Doe het deksel op de pan en laat 5-8 minuten zachtjes koken tot het fruit zacht is. Schep het met een schuimspaan in een kom. Laat het vocht 6-7 minuten koken totdat een dunne siroop ontstaat. Schenk over het fruit en serveer warm of koud bij de rijst.

    Pluspunten

    • Hoewel witte rijst minder voedingsvezels bevat dan zilvervliesrijst, is een deel van de zetmeelrijke koolhydraten in de witte rijst bestand tegen vertering. Dit onverteerde zetmeel heeft eenzelfde werking voor de spijsvertering als voedingsvezels. * • Kwark is in nagerechten zoals dit een uitstekend vetvrij of vetarm alternatief voor room.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, calcium * ✓ A, B1, B2, niacine, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren