Pitabroodjes

    Pitabroodjes

    28keer bewaard
    2uur40min


    32 personen hebben dit gemaakt

    Deze pitabroodjes zijn warm, net uit de oven, het allerlekkerst. Ze passen goed bij soep, dips en paté. U kunt ze na afkoelen ook opensnijden en vullen, bijvoorbeeld met geitenkaas, geroosterde groenten en uienringen, met gegrild vlees en groenten, of met hummus en een knapperige salade.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 450 g witte bloem
    • 1 tl zout
    • ½ tl basterdsuiker
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 300 ml lauw water, of zoveel als nodig is

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Bloem en zout boven een kom zeven en suiker en gist erdoor roeren. In het midden een kuiltje maken en daar het water in gieten. Eerst met een vork en later met de hand kneden tot een zacht deeg ontstaat.
    2. Het deeg op een licht bebloem oppervlak leggen en in ong. 10 minuten tot een elastisch deeg kneden. In een licht ingevette kom legge, afdekken met een theedoek en 1-1 1/2 uur op een warme plek tot verdubbeld volume laten rijzen. Het gerezen deeg opnieuw op het werkblad leggen en de lucht eruit kloppen. 2-3 minuten kneden, in 10 porties verdelen en elke portie tot een bal vormen. Elke bal uitrollen tot een ovaal van ong. 5 mm dik en deze op een bebloemd oppervlak bij kamertemperatuur ong. 30 minuten laten rijzen.
    3. De oven voorverwarmen op 230°C/gasstand 9. 3 bakplaten met antiaanbaklaag (of 3 bebloemde bakplaten) in de oven schuiven en ong. 5 minuten laten opwarmen. Leg de pitabroodjes op de hete bakplaten en bak ze in 8-10 minuten stevig en goudbruin.
    4. Uit de oven nemen, op een rooster leggen en laten afkoelen. Warm serveren of bij later gebruik onder de grill opnieuw opwarmen. De broodjes kunt u het best op de dag van de bereiding eten, maar ingepakt in folie zijn ze 1-2 dagen houdbaar.

    Pluspunten

    • Witte bloem bevat calcium, een mineraal dat essentieel is voor gezonde botten en tanden. Calcium is ook belangrijk voor een goede werking van de zenuwen en het verhindert de vorming van bloedstolsels. * • Deze pitabroodjes bevatten geen verzadigde vetzuren en ook bijna geen andere vetten. Ze zijn dan ook een gezonde keuze om te serveren bij kaas, vlees of andere voedingsmiddelen die nogal wat vet bevatten.

    Variaties en tips

    • Vervang de helft van de witte bloem door volkorenbloem. * • Voor pitabroodjes met zaad besmeert u de broodjes met water en bestrooit u ze voor het bakken met sesam- of andere zaadjes. U kunt in stap 2 ook zaad door het deeg kneden. * • Voor kruidige pitabroodjes kneedt u in stap 2 1 el fijngehakte verse rozemarijn of 2 el fijngehakt vers basilicum door het deeg.

    Bevat per stuk

    ✓ B1, foliumzuur, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    1

    heerlijke pitabroodjes. Makkelijk recept! - 30 okt 2015

    van
    0

    - Gewaardeerd op - 22 mrt 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren