Pitareepjes met hummus

    Pitareepjes met hummus

    24keer bewaard
    15min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Een simpele, gemakkelijk te maken snack, verrassend rijk aan eiwit, vitaminen en mineralen. Zachte pitabroodjes tovert u om tot heerlijk knapperige broodstaafjes, die u serveert met een romig zachte hummusdip van kikkererwten en kwark.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Voor de hummusdip
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • ½ tl gemalen komijn (djinten)
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 2 el citroensap
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 150 g kwark
    • zout en peper
    • paprikapoeder en gemalen komijn ter garnering (desgewenst)
    • partjes citroen om te serveren
    • Voor de pitareepjes
    • 6 pitabroodjes à circa 50 g
    • 1½ el extra vergine olijfolie
    • 40 g sesamzaad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Kikkererwten, komijn, knoflook, citroensap, olijfolie en kwark in een keukenmachine in 1-2 minuten tot een zalfachtige massa pureren. Schraap tussendoor de zijkanten van de kom een paar keer schoon.
    2. Of: pureer de ingrediënten in een kom, liefst met platte bodem, met een staafmixer. Voor een iets grover mengsel kunt u een aardappelstamper of gewone vork gebruiken. Roer er vervolgens de andere ingrediënten door.
    3. Breng de hummus op smaak met zout en peper en doe hem in een kom. Zet deze tot het serveren afgedekt in de koelkast.
    4. De grill op de hoogste stand voorverwarmen. Leg de pitabroodjes op een bakplaat en bestrijk de bovenkant licht met de helft van de olijfolie. Strooi de helft van het sesamzaad erover. Grill de pitabroodjes ongeveer 1 minuut, zodat zowel het brood als het zaad mooi goudbruin is.
    5. Draai de broodjes om, bestrijk ze met de rest van de olie en strooi er het resterende sesamzaad over. Grill ze opnieuw in ongeveer 1 minuut goudbruin. Knip de warme pitabroodjes direct in reepjes van circa 2 cm. Laat ze daarna afkoelen zodat ze lekker krokant worden.
    6. Bestrooi de hummus desgewenst met een snufje paprikapoeder en komijn en serveer het mengsel bij de pitareepjes en de citroenpartjes. (De pitareepjes zijn in een luchtdichte doos 1-2 dagen houdbaar.)

    Bevat per portie

    ✓✓ E * ✓ B1, B12, niacine, calcium, ijzer, koper, zink

    Pluspunten

    • Pitabroodjes, ook wel shoarmabroodjes genoemd, zijn platte ronde of ovale broodjes uit het Midden-Oosten. Ze zijn een goede bron van zetmeelrijke koolhydraten en hebben een lage glykemische index. Vergeleken met de meeste andere broodsoorten bevatten ze maar weinig vet. * • Kikkererwten bevatten flink wat voedingsvezels, vooral de oplosbare soort, die het cholesterolgehalte helpt verlagen. * • Sesamzaad is een goede bron van eiwit en past dus uitstekend in een vegetarisch dieet.

    Variaties en tips

    • Grill voor een auberginepuree in Midden-Oosterse stijl 2 middelgrote aubergines, totaal ongeveer 450 g, tot ze zacht zijn en het vel geblakerd is; draai ze daarbij regelmatig om. Doe ze in een plastic zak en laat ze wat afkoelen, snijd ze in kwarten en verwijder het vel. Laat het vruchtvlees ongeveer 15 minuten in een vergiet uitlekken en knijp er dan voorzichtig het resterende vocht uit. Pureer het vruchtvlees met een staafmixer of in de keukenmachine, samen met 1 geperst teentje knoflook, 1 tl gemalen komijn, het sap van 1 citroen, 4 el tahin, 1 el extra vergine olijfolie, 2 el gehakte verse munt en zout en peper naar smaak. Garneer de puree met een snufje cayennepeper en wat verse muntblaadjes, of met granaatappelpitjes. • Maak Libanees brood in plaats van pitareepjes. Snijd de pitabroodjes in en maak de helften voorzichtig los. Doe 2 el geroosterd sesamzaad, 2 el maanzaad en 2 el fijngehakte verse tijm in een vijzel. Maak dit iets fijn met een stamper en roer er dan 3 el extra vergine olijfolie door. Verdeel dit over de snijhelften van de pitabroodjes. Grill ze goudbruin en laat ze afkoelen. Breek het brood in stukjes.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren