Pitabrood met ham en knolselderie

    Pitabrood met ham en knolselderie

    2keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Dit verfrissende pitabroodje zit vol knapperige groenten, gerookte ham, gedroogd fruit en groene olijven, die zorgen voor contrasterende smaken en texturen. De pittige mosterddressing is gemaakt op basis van yoghurt en mayonaise. Voeg er nog enkele stukjes vers fruit aan toe, zodat u een gezonde lunch hebt.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 125 g knolselderie
    • 2 wortels, circa 150 g in totaal
    • 175 g magere gerookte ham, in blokjes van 1 cm
    • 1 kleine rode ui, in dunne schijfjes
    • 8 ontpitte groene olijven, gehalveerd, desgewenst gevuld met Spaanse pepers
    • 50 g aalbessen
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 6 pitabroodjes
    • het hart van 1 krop bind- of snijsla, in fijne reepjes gescheurd
    • peterselie om te garneren
    • Voor de mosterddressing
    • 3 el Griekse yoghurt
    • ½ tl grove mosterd
    • 2 el mayonaise

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Verwarm de grill voor. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een middelgrote kom.
    2. Maak de knolselderie en de wortels schoon en rasp ze grof. Met de dressing in een kom doen en goed vermengen. Vervolgens ham, ui, olijven, aalbessen en fijngehakte peterselie toevoegen en goed vermengen.
    3. De pitabroodjes ongeveer 1 minuut per kant onder de grill opwarmen. Snijd elk broodje in tweeën en snijd iedere helft dan open, zodat u twee 'zakjes' krijgt, en u per persoon twee halve broodjes kunt serveren. Verdeel de sla over de broodjes en vul ze dan met het ham-knolselderiemengsel. Garneren met peterselie en serveren.

    Variaties en tips

    • Om het totale vetgehalte van dit gerecht een beetje te beperken, kunt u magere yoghurt en halfvolle mayonaise gebruiken. De dressing blijft ook dan nog heerlijk romig. * • Wilt u pita gevuld met kip, appel en selderij, snijd dan 375 g gekookte kipfilet, zonder vel of bot, in dunne plakjes. Meng 1 groene appel, in blokjes, 3 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes, en 4 lente-uitjes, in schijfjes, met de mosterddressing. Schep er de kipreepjes door. Doe een beetje gewone sla en een beetje rucola of waterkers in elk pitabroodje en voeg dan de kipsalade toe. * • U kunt ook ham-knolselderiewraps maken door het hammengsel en de sla in 4 grote tortilla's te rollen. De kipvulling smaakt overigens ook heerlijk in een wrap.

    Pluspunten

    • Knolselderie is verwant met bleekselderij; beide soorten bevatten kalium. Als u knolselderie rauw eet, zoals in dit gerecht, levert hij bovendien vitamine C. * • Aalbessen bevatten veel voedingsvezels en een beetje magnesium, dat belangrijk is om de botten gezond te houden, om energie uit voedsel op te kunnen nemen en voor een goede werking van zenuwen en spieren.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B1 * ✓ B6, C, foliumzuur, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren