Pittige filodriehoekjes

    Pittige filodriehoekjes

    30keer bewaard
    40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een snelle versie van de Indiase samosa, die niet wordt gefrituurd maar gebakken. De krokante filopakketjes bevatten een pittige groentevulling. Ze worden, samen met een salsa van mango en gember, rechtstreeks uit de oven geserveerd, zodat het een geweldig voorgerecht of licht tussendoortje is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 vellen filodeeg van 30×50 cm, totaal circa 60 g
    • 1 el zonnebloemolie
    • ½ tl korianderzaad, licht gekneusd
    • Voor de groentevulling
    • 1 aardappel, circa 170 g, geschild en in dobbelsteentjes
    • 1 kleine wortel, geschrapt en in stukjes
    • 55 g diepvrieserwten
    • 1 el currypasta
    • 1 el verse koriander, fijngehakt
    • snufje zout
    • Voor de mango- en gembersalsa
    • 1 rijpe, stevige mango
    • ½ tl verse gemberwortel, geraspt
    • 1 tl citroensap
    • 1 tl basterdsuiker
    • ¼ tl gedroogde chilipeper, geplet
    • 1 tl zonnebloemolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Kook voor de vulling de blokjes aardappel en wortel 5 minuten in kokend water. Voeg de erwten toe en kook nog eens 2 minuten. Giet af en doe de groenten in een kom. Roer de currypasta, koriander en zout er voorzichtig door. Laat het mengsel afkoelen.
    2. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Snijd een vel filodeeg (houd de andere afgedekt, om uitdrogen te voorkomen) in de breedte in 6 repen van 30 cm lengte. Bestrijk ze met wat olie.
    3. Leg een van de repen in de lengte voor u en schep 1 el van de vulling in het midden van het uiteinde dat het dichtst bij u ligt. Pak een punt van de reep en vouw deze diagonaal over de vulling zodat een driehoek ontstaat. Druk ondertussen de vulling iets aan. Blijf de reep in een driehoek vouwen tot u bijna aan het eind van de reep bent. Snijd het restant eraf. Verwerk de rest van deeg en vulling op dezelfde manier, zodat u in totaal 12 pakketjes hebt.
    4. Leg de driehoekjes op een bakplaat met antiaanbaklaag, bestrijk de bovenkant met de resterende olie en verdeel het korianderzaad hierover. Bak de driehoekjes in 10-15 minuten goudbruin.
    5. Maak ondertussen de salsa. Snijd het vruchtvlees van de mango aan beide kanten los van de pit, verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Roer er in een kom gember, citroensap, suiker, chilipeper en olie door. Serveer de salsa bij de warme filodriehoekjes.

    Variaties en tips

    • Serveer de pakketjes als borrelhapje. Ze kunnen van tevoren worden gemaakt en dan 10 minuten worden opgewarmd in een oven van 190°C/gasstand 5. * • Voor Thaise curryloempia's kookt u de aardappel en de erwten (de wortel vervalt) en dan mengt u er 115 g fijngehakte gare kipfilet door, 2 fijngehakte lente-uitjes, 1 el groene Thaise currypasta en een snufje zout. Snijd het filodeeg in de lengte door en vervolgens in vieren, zodat 16 rechthoeken van 12,5×15 cm ontstaan. Bestrijk ze licht met zonnebloemolie. Schep 1 el vulling in de vorm van een worstje op een smal uiteinde van het deeg, vouw de lange kanten 1 cm naar binnen en rol het deeg op als een sigaar. Leg de loempia's met de naad naar beneden op een bakplaat. Bestrijk met olie, bestrooi met korianderzaad en bak ze zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Serveer 4 loempia's per persoon met een dipsaus: los 30 g suiker op in 3 el water en voeg 3 grote, rijpe fijngesneden rode pruimen toe. Breng aan de kook en kook circa 5 minuten onder veelvuldig roeren, of tot ze zacht zijn. Druk het mengsel door een zeef. Roer er 1 el cider of wittewijnazijn door en laat alles nog 2 minuten koken. Laat voor het serveren afkoelen.

    Pluspunten

    • Door groente op een nieuwe en smakelijke manier te verwerken, zoals bij deze vulling in krokant, hartig deeg, is het gemakkelijker de aanbevolen 5 porties fruit en groente per dag te halen. * • Verse mango is een prima bron van bètacaroteen, dat door het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Bètacaroteen is ook een krachtige antioxidant die de kans op hartkwalen en kanker verkleint. * • Diepvrieserwten zijn meestal voedzamer dan verse erwten, omdat ze meteen na het oogsten en doppen worden ingevroren. Ze bevatten vooral meer vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ C * ✓ B1, B6, E

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren