Pittige quiche van aardappel en prei

    Pittige quiche van aardappel en prei

    49keer bewaard
    1uur40min


    16 personen hebben dit gemaakt

    Houdt u van quiche maar wilt u weleens een andere vulling, dan is dit gerecht een geweldig idee: tussen plakjes aardappel en prei bevindt zich een laag pittige rucola. De krokante deegkorst is verrijkt met Spaanse peper en tijm. Serveer de taart warm met een salade van tomaat en rode ui.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor het deeg
    • 170 g bloem
    • 2 verse rode Spaanse pepers, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 2 tl verse tijm, fijngehakt
    • 1 ei
    • 4 el zonnebloemolie
    • 1 el lauwwarm water
    • Voor de vulling
    • 350 g nieuwe aardappels, schoongeboend
    • 250 g prei, in plakjes van 1 cm gesneden
    • 55 g gruyère, geraspt
    • 2 el vers bieslook, fijngeknipt
    • 55 g rucola, grofgesneden
    • 2 eieren
    • 150 ml halfvolle melk
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Voor het deeg de bloem met een snufje zout in een kom zeven. Roer de Spaanse peper en tijm erdoor en maak een kuiltje in het midden. Klop ei, olie en water op en voeg dit toe aan de bloem. Roer dit tot een glad deeg.
    2. Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak in een paar seconden tot een soepel geheel. Doe het deeg in een kom, dek af met een vochtige doek en laat het deeg voor het uitrollen zo'n 30 minuten staan.
    3. Maak ondertussen de vulling. Kook de aardappels in 10-12 minuten bijna gaar. Stoom de prei 6-7 minuten boven de aardappels, of kook de plakjes in 4-5 minuten gaar in een aparte pan. Giet goed af en laat wat afkoelen.
    4. Verwarm de oven, met een bakplaat erin, voor op 200°C/gaastand 6. Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ronde, 3 cm diepe springvorm van 20 cm. Strooi de helft van de kaas over de bodem.
    5. Snijd de warme aardappels in dikke plakjes en meng die met prei, de resterende kaas, bieslook en zout en peper naar smaak. Verdeel de helft van het aardappelmengsel over de vorm. Leg hier de rucola bovenop en vervolgens de rest van het aardappelmengsel.
    6. Klop de eieren los in een kom. Verwarm de melk tot aan het kookpunt en het roer voorzichtig door de eieren. Zet de vorm op de warme bakplaat en schenk het eimengsel voorzichtig over de taart. 10 minuten bakken en de oven dan op 180°C/gasstand 4 zetten. Bak nog eens 30-35 minuten totdat de vulling wat steviger is geworden. Laat de taart nog 5 minuten in de vorm. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang voor meer voedingsvezels de helft van de bloem door volkorenmeel. Gebruik voor het deeg dan 2 extra tl water. * • Snijd voor een taart met zoete aardappels en snijbiet 350 g zoete aardappels in dobbelsteentjes van ruim 1 cm en kook ze in circa 4 minuten beetgaar. Snijd 170 g snijbiet fijn, stoom 4 minuten of kook 4 minuten in een aparte pan kokend water tot de snijbiet gaar, maar nog wel knapperig is. Giet goed af en knijp het overtollige vocht eruit. Meng aardappel en snijbiet met 25 g grofgeraspte emmentaler en zout en peper naar smaak. Strooi ook 30 g emmentaler over de bodem van de vorm. Voeg het groentemengsel toe, strijk de bovenkant glad en schenk het eimengsel erover. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven en serveer warm.

    Pluspunten

    • Spaanse pepers bevatten naar verhouding meer vitamine C dan citrusfruit. Maar omdat Spaanse peper meestal spaarzaam wordt toegevoegd is de totale hoeveelheid van deze vitamine niet zo groot. * • Rucola is net als andere donkere bladgroenten een goede bron van foliumzuur, een vitamine die helpt bij het aanmaken van rode bloedlichaampjes. * • Zoals de meeste kaassoorten bevat gruyère veel verzadigd vet en is daardoor een goede bron van in vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine A en D.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, E * ✓✓ A, B1, B6, foliumzuur, calcium * ✓ B2, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    berts
    van
    1

    Apart, maar lekker - 24 nov 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren