Pittige spaghetti met kikkererwten en spinazie

    Pittige spaghetti met kikkererwten en spinazie

    22keer bewaard
    55min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Dit kleurrijke en eenvoudige vegetarische gerecht vult goed. Het is een heerlijke manier om pasta en bonen, in dit geval kikkererwten, te combineren en biedt een goed evenwicht tussen eiwitten en zetmeelrijke koolhydraten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 350 g spaghetti
    • 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • ½ tl tabasco, of naar wens
    • 175 g jonge blaadjes spinazie
    • peper en zout
    • verse blaadjes peterselie om te garneren
    • 50 g pecorino, vers geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verhit de olijfolie in een steelpan met zware bodem, voeg ui en knoflook toe en laat 3-4 minuten op een middelhoog vuur bakken tot de ui zacht is. Af en toe roeren.
    2. De bleekselderij toevoegen en 1-2 minuten al roerend bakken. De fijngesneden tomaten met sap toevoegen en aan de kook brengen. Het vuur lager zetten en 15 minuten laten sudderen tot de saus is ingedikt. Daarbij af en toe roeren.
    3. Kook intussen de spaghetti in een grote pan met kokend water gedurende 10-12 minuten tot deze beetgaar (al dente) is, of volg de instructies op de verpakking.
    4. Als de saus klaar is de kikkererwten en tabasco toevoegen. Voeg de blaadjes spinazie toe en 1-2 minuten al roerend laten sudderen tot de spinazie slap wordt. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
    5. Laat de spaghetti uitlekken en meng die met de saus van kikkererwten en tomaten. De blaadjes peterselie erover strooien en serveer meteen, bestrooid met pecorino.

    Variaties en tips

    • Voor tagliatelle met cannellinibonen vervangt u de spaghetti door tagliatelle of fettuccini. Vervang de kikkererwten door cannellinibonen of witte bonen uit blik. Voeg in plaats van spinazie 200 g gekookte groene asperges, in stukken van 2,5 cm gesneden, toe aan de saus. Voeg net voor het serveren 85 g reepjes parmaham zonder vet toe. Laat de pecorino weg. * • Grill 4 plakjes mager spek tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken en snijd ze grof. Voeg de tomatensaus met de kikkererwten toe. Gebruik slechts 30 g pecorino.

    Pluspunten

    • Ondanks zijn naam is de kikkererwt niet echt een erwt, maar een zaad. Kikkererwten bevatten veel ijzer, mangaan en foliumzuur en zijn rijker aan vitamine E dan de meeste andere peulvruchten. * • Pasta heeft net als brood en aardappels de reputatie dik te maken, maar eigenlijk bevat het weinig vetten. Het is de boter, de kaas en de rijke sauzen die veel calorieën en vetten bevatten. * • Door de spinazie kort in de saus te koken, zodat die net slap wordt, blijven alle sappen en zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ B1, B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren