Pizza alla napoletana

    Pizza alla napoletana

    4keer bewaard
    2uur25min


    Maak dit als eerste!

    Een zelfgemaakte pizza is veel lekkerder dan een voorverpakte pizza. Bovendien is het maken van de pizzabodem heel eenvoudig – gewoon brooddeeg met een beetje olijfolie. U kunt een pizza natuurlijk naar believe vullen, maar in de klassieke ‘pizza alla napolitana’ worden in ieder geval tomaat, ansjovis en olijven gebruikt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g witte bloem
    • ½ tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 200 ml lauw water
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • Voor de Napolitaanse vulling
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 kleine ui, fijngesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 2 blikken gehakte tomaat, à circa 400 g
    • ½ tl basterdsuiker
    • zout en peper
    • klein handje vers basilicumblad, in stukjes gescheurd
    • 150 g mozzarella, in dunne plakjes
    • 8 ansjovissen, overlangs gehalveerd
    • 8 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur25min 

    1. Doe de bloem in een kom en roer het zout en de gist erdoor. Maak in het midden een kuiltje en voeg het water en de olijfolie toe. Meng alles met een spatel tot een zacht deeg, en voeg meer water toe als het deeg nog te droog is.
    2. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed circa 10 minuten tot het deeg elastisch is. Leg het dan in een grote, ingevette kom, dek af met plastic folie en laat het 1-1½ uur op een warme plek tot verdubbeld volume rijzen.
    3. Bereid intussen de vulling. Verhit de olijfolie in een steelpan, voeg ui en knoflook toe en laat al roerend 3 minuten stoven tot alles zacht is. Tomaten met sap toevoegen, suiker en zout en peper naar smaak en aan de kook brengen. Laat het mengsel sudderen tot het tot de helft is ingedikt. Regelmatig roeren. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
    4. Leg het gerezen deeg opnieuw op een lichtbebloemd werkblad en klop de lucht eruit. Kneed het dan voorzichtig. Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 30 cm en leg deze op een ingevette bakplaat.
    5. Roer het basilicum door de tomatensaus. Verdeel de saus over de pizzabodem, maar laat aan de rand 1 cm vrij. Verdeel mozzarella, ansjovis en olijven over de saus. Zet de pizza circa 15 minuten op een warme plek. Verwarm de oven ondertussen voor op 220°C/gasstand 8.
    6. Bak de pizza 20-25 minuten tot de korst gerezen en goudbruin is en de kaas is gesmolten. In punten snijden en warm serveren.

    Pluspunten

    • Tomaten uit blik bevatten veel lycopeen. Lycopeen beschermt tegen verschillende soorten kanker en hartziekten. Andere goede bronnen van lycopeen zijn roze grapefruit, watermeloen en guave. * • Allicine, de stof die knoflook zijn karakteristieke geur en smaak geeft, is een krachtig antibioticum. Het heeft ook antivirale en antischimmeleigenschappen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat knoflook ook bescherming zou kunnen bieden tegen maag- en darmkanker.

    Variaties en tips

    • Voor een pizza met geroosterde groenten snijdt u 2 kleine uien in partjes, 1 rode en 1 gele paprika in stukjes en ½ kleine aubergine in dunne schijfjes (circa 150 g). Meng de groenten met 4 el extra vergine olijfolie in een braadschotel. Zet deze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C/gasstand 6 of tot ze zacht zijn en beginnen te verbranden. Verdeel de groenten over de tomatensaus in plaats van de mozzarella en de ansjovis, en strooi er dan de olijven over. Bestrooi de pizza na het bakken met 30 g Parmezaanse kaas. * • Voor een pizza met spinazie, champignons en chorizoworst doet u 200 g jonge spinazie in een steelpan. Afdekken en laat 1-2 minuten stoven tot de spinazie slap is. Laat uitlekken. Bak 200 g in schijfjes gesneden champignons in 15 g boter tot ze kleur krijgen. Verdeel in plaats van mozzarella, ansjovis en olijven de spinazie en champignons over de tomatensaus. Verdeel er 30 g plakjes chorizo over, bestrooi met 2 el pijnboompitten, laat rijzen en bak de pizza.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, calcium * ✓✓ A, B1, C, E, niacine, selenium * ✓ B2, foliumzuur, ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren