Pizzataart met kerstomaatjes

    Pizzataart met kerstomaatjes

    3keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Het pizzadeeg vormt met de Parmezaanse kaas een heerlijke bodem voor een vulling op basis van ricotta, kruiden, kerstomaatjes en olijven. Er wordt een gemengde salade bij geserveerd, waarover maanzaad, pompoen- en zonnebloempitten zijn gestrooid, die geroosterd worden om de smaak goed te laten uitkomen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor het pizzadeeg
    • 170 g broodmix
    • ½ tl instantgist
    • 30 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 120 ml lauwwarm water
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • Voor de ricottavulling
    • 170 g ricotta
    • 2 tl verse oregano, fijngehakt
    • 1 el peterselie, fijngehakt
    • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
    • 50 g ontpitte zwarte olijven
    • 2 el balsamico
    • 1 klein takje verse rozemarijn
    • 1 knoflookteentje, geperst
    • zout en peper
    • Voor de salade
    • 50 g pompoenpitten
    • 50 g zonnebloempitten
    • 2 tl maanzaad
    • 1 tl sojasaus
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 1 tl walnotenolie
    • 1 tl ciderazijn
    • 150 g slamelange

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur40min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Zeef voor het deeg de broodmix met ½ tl zout in een kom en roer de gist en kaas erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Voeg water en 1 el van de olie toe en meng alles tot een deeg. Voeg eventueel nog wat water toe.
    2. Kneed er op een licht met bloem bestoven werkvlak in 10 minuten een soepel deeg van. Doe het deeg vervolgens weer in de kom, dek af met huishoudfolie en laat op een warme plek in ong. 1 uur tot verdubbeld volume rijzen.
    3. Verwarm de oven, met daarin een bakplaat, voor op 220°C/gasstand 8. Sla het deeg neer en kneed het kort op het werkblad. Uitrollen tot een cirkel van 30 cm doorsnee en ong. 5 mm dikte. Bekleed hiermee een lage, licht met olie ingevette springvorm van 25 cm; houd de randen rafelig en laat ze iets over de vorm hangen.
    4. Meng de ricotta met oregano en peterselie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel gelijkmatig over de deegbodem. Leg hier vervolgens de kerstomaatjes, met het snijvlak naar boven, en de olijven op.
    5. Verwarm in een pannetje op laag vuur de balsamico met de resterende 1 el olijfolie, rozemarijn en knoflook. Laat 1-2 minuten koken, totdat het iets is ingedikt en sprenkel het dan over de tomaten en olijven.
    6. Zet de vorm op de voorverwarmde bakplaat. Bak 15-20 minuten totdat de bodem krokant en goudbruin is en de tomaatjes licht gekarameliseerd zijn.
    7. Maak ondertussen de salade. Rooster de pitten en het maanzaad in een koekenpan met antiaanbaklaag 2-3 minuten op een middelhoog vuur. Sprenkel de sojasaus erover en meng alles. Als het mengsel droger wordt, zullen zaad en pitten van elkaar losraken. Neem de pan van het vuur.
    8. Meng de zonnebloem- en walnotenolie met azijn en zout en peper naar smaak in een slakom. Voeg de slamelange toe en meng pitten en zaad erdoor.
    9. Neem de taart uit de vorm en snijd in 4 punten. Serveer warm, met de salade.

    Variaties en tips

    • Maak een pizzataart met garnalen en paddenstoelen. Terwijl het deeg rijst 300 gr gemengde, in plakjes gesneden paddenstoelen op een laag vuur zacht in 1 el extra vergine olijfolie bakken. Schep de paddenstoelen met een schuimspaan in een kom en meng er 150 g gepelde rauwe garnalen door, 4 ontvelde, fijngesneden tomaten zonder pitjes, 1 blikje ansjovis, circa 50 g, uitgelekt en fijngesneden, 1 el uitgelekte kappertjes en zout en peper naar smaak. Verdeel dit over de deegbodem en bak, zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Geef er een salade van romatomaat, komkommer en lente-ui bij.

    Pluspunt

    • Tomaten zijn een uitstekende bron van vitamine C. Deze belangrijke voedingsstof bevindt zich voornamelijk in de geleiachtige substantie rond de pitjes.

    Bevat per portie (met salade)

    ✓✓✓ A, E, calcium, koper * ✓✓ B1, C, niacine, ijzer, zink * ✓ B2, foliumzuur, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren