Polenta met paddenstoelen

    Polenta met paddenstoelen

    5keer bewaard
    1uur45min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Gekookte en afgekoelde polenta kan in een bepaalde vorm worden gesneden en dan worden gegrild. Hier is de polenta op smaak gebracht met gruyère. Samen met een mix van paddenstoelen, walnoten en kruiden wordt het een verfijnd voorgerecht, waarbij u eventueel nog gemengde sla serveert.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 750 ml groentebouillon
    • 170 g instantpolenta
    • 85 g gruyère, geraspt
    • 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • 225 g kastanjechampignons, in plakjes
    • 3 el droge sherry
    • 2 el verse peterselie, fijngehakt, plus wat om te garneren
    • 2 tl verse rozemarijn, fijngehakt
    • 30 g walnoten, fijngehakt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Breng de bouillon aan de kook in een hapjespan. Al roerend (om klontjes te voorkomen) de polenta toevoegen. Verwarm het mengsel circa 5 minuten op een laag vuur tot het dik wordt en loskomt van de rand van de pan. Neem de pan van het vuur en roer de gruyère erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
    2. Giet de polenta op een vochtige bakplaat en maak een rechthoek van circa 20×18 cm met een dikte van circa 1 cm. Laat de polenta in ongeveer een uur opstijven.
    3. Doe het eekhoorntjesbrood ondertussen in een kom met kokend water en laat het 20 minuten weken. Giet het vocht af, maar bewaar 2 el vocht. Snijd het eekhoorntjesbrood fijn.
    4. Verwarm de grill voor op de middelste stand. Bestrijk de polentarechthoek met 1 el van de olie. Verdeel de polenta in 12 stukken van 5×6 cm en snijd de randen bij. Leg de stukken met de ingevette kant naar boven op het grillrooster en grill ze in circa 5 minuten lichtbruin.
    5. Draai de stukjes polenta om en grill de andere kant in 2-3 minuten lichtbruin. Neem ze uit de grill en houd ze warm.
    6. Verhit de resterende 2 el olie in een koekenpan. Laat het eekhoorntjesbrood en de champignons in circa 3-4 minuten op een vrij hoog vuur zacht worden.
    7. Voeg sherry en het achtergehouden vocht toe. Verwarm 1-2 minuten op een hoog vuur totdat het meeste vocht is verdampt. Voeg peterselie, rozemarijn, walnoten en zout en peper naar smaak toe.
    8. Schep het warme mengsel op de polenta. Garneer met wat fijngehakte peterselie en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Voeg 2-3 el crème fraîche toe aan het paddenstoelenmengsel met de walnoten en kruiden en verwarm dit even mee. * • Vervang 150 ml bouillon door droge witte wijn. * • Voeg aan het eind van stap 2 1 tl chilipoeder of cayennepeper aan de polenta toe. * • Snijd de afgekoelde polenta in kleinere stukjes en maak er borrelhapjes van. * • Maak polentatapenade door de opgestijfde polenta in vierkantjes of in een andere vorm te snijden. Grill ze zoals in het hoofdrecept. Meng voor de tapenade 85 g ontpitte zwarte olijven, 2 el kappertjes, 30 g zongedroogde tomaten op olie, goed uitgelekt, 1 uitgeperst knoflook-teentje, 3 el extra vergine olijfolie, 2 el fijngesneden verse peterselie en zout en peper naar smaak in een keukenmachine. U kunt de olijven, kappertjes en tomaten ook fijnsnijden en met de rest van de ingrediënten mengen.

    Pluspunten

    • Polenta is fijn maïsmeel. Het is een goed en koolhydraatrijk alternatief als u tarwe- of glutenvrij wilt eten. * • Alle paddenstoelen zijn een goede bron van koper, een mineraal met veel goede eigenschappen dat vooral nodig is voor gezonde botten. * • Walnoten bevatten veel antioxidanten, waaronder selenium, zink, koper en vitamine E.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren