Pompoensoep met muffins

    Pompoensoep met muffins

    11keer bewaard
    2dagen7uur


    Maak dit als eerste!

    Met pompoen kunt u een diepgekleurde, supersmeuïge soep maken. In dit recept krijgt de soep nog meer smaak dankzij de rozemarijn. Knapperige muffins van hazelnoten, pompoen en rozemarijn maken de maaltijd af.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 500 g pompoen, geschild en in dobbelsteentjes (circa 675 g pompoen met schil)
    • 1 aardappel, geschild en in dobbelsteentjes
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
    • 900 ml lichte groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 150 ml halfvolle melk
    • 100 g kwark
    • peper en zout
    • Voor de hazelnoot-rozemarijnmuffins
    • 100 g hazelnoten, grofgesneden en geroosterd
    • 350 g zelfrijzende bloem
    • 2 tl bakpoeder
    • 85 g boter, gesmolten
    • 2 el fijngehakte verse rozemarijn
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 200 ml halfvolle melk
    • Ter garnering
    • 100 g kwark
    • een beetje paprikapoeder
    • 4 takjes verse rozemarijn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2dagen7uur  ›  Klaar in:2dagen7uur15min 

    1. Verhit de olie in een braadpan. Voeg de ui toe en bak die 5 minuten op een middelhoog vuur, tot hij zacht is. Voeg dan de pompoen toe en bak deze 4-5 minuten mee tot hij zacht, maar nog niet bruin is. Haal met een schuimspaan circa 100 g van het ui-pompoenmengsel uit de pan en bewaar het voor de muffins.
    2. Aardappel, knoflook en rozemarijn aan de pan toevoegen en 2 minuten laten meebakken terwijl u af en toe roert. Giet de bouillon erbij en breng op smaak. Breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat 30 minuten sudderen.
    3. Maak ondertussen de muffins. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 8. Snijd het apart gehouden ui-pompoenmengsel fijn en doe het in een kom. Voeg hazelnoten, bloem, bakpoeder, boter, fijngehakte rozemarijn, eieren en melk toe. Meng de ingrediënten met een vork door elkaar tot alles goed is gemengd.
    4. Vul een muffinbakvorm voor 12 muffins met papieren vormpjes (5 cm diameter en 3 cm diep). Verdeel het mengsel over de vormpjes. Bak de muffins 12-15 minuten tot ze zijn gerezen, een goudbruine kleur hebben en aan de bovenkant barsten vertonen. Haal de muffins uit de muffinbakvorm en wikkel ze in een schone theedoek om ze warm te houden.
    5. Pureer de soep met een (staaf)mixer of keukenmachine tot deze smeuïg is. Doe de soep indien nodig weer in de pan en voeg de melk en de kwark toe. Verhit de soep langzaam maar breng hem niet aan de kook. Proef de soep en breng indien nodig op smaak.
    6. Schep de soep in voorverwarmde kommen. Garneer met kwark, paprikapoeder en takjes rozemarijn en serveer met de warme muffins.

    Pluspunten

    • Pompoen is een uitstekende bron van bètacaroteen en levert verschillende andere antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen zouden bescherming bieden tegen maculadegeneratie, een oogziekte die 20 procent van de mensen ouder dan 65 treft en de belangrijkste oorzaak van blindheid is in de westerse wereld. * • Hazelnoten zijn een rijke bron van vitamine B12, E en niacine. Ze leveren ook calcium, ijzer en zink en zijn een goede bron van essentiële vetzuren.

    Een variatie

    • Voor een voortreffelijke, kruidige soep van pompoen en bataten (zoete aardappel) vervangt u de gewone aardappel door in dobbelsteentjes gesneden bataat. Voeg 1 tl grof geplet komijnzaad, 2 tl grof geplet korianderzaad en een stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en fijngesneden, toe met de knoflook in plaats van de rozemarijn. Voeg vervolgens net voor het serveren een scheutje chilisaus toe, zoals tabasco, zodat de soep een beetje pikanter wordt. Garneer het gerecht met kwark en bestrooi met gemalen komijn en fijngehakte verse koriander om de soep helemaal af te maken.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B1, E * ✓ ✓ A, B2, B6, niacine, calcium, kalium, zink * ✓ C, foliumzuur, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren