Provençaalse paprika-tonijnsalade

  • 13keer bewaard
  • 35min

Deze kleurrijke salade zit boordevol smaken en structuren. Stukken tonijn, aardappels, knapperige boontjes en pittige tomaten – elke hap neemt u mee naar de Provence. Serveer de salade met stukken vers stokbrood.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 400 g nieuwe aardappel
  • 55 g dunne sperziebonen
  • 6 kwarteleitjes
  • 225 g gemengde sla
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngesneden vers bieslook
  • 1 kleine rode ui, in dunne schijfjes
  • 1 el tapenade (zwarte-olijvenpasta)
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 tl balsamico
  • peper en zout
  • 10-15 radijsjes, in dunne schijfjes
  • 1 blik tonijn in eigen vocht, circa 200 g, uitgelekt
  • 100 g kerstomaten
  • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in dunne schijfjes
  • 1 gele paprika, zaad verwijderd en in dunne schijfjes
  • 1 groene paprika, zaad verwijderd in dunne schijfjes
  • 8 zwarte olijven
  • verse blaadjes basilicum ter garnering

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

  1. Doe de aardappels in een steelpan en giet er kokend water bij. Laat 10 minuten op een middelhoog vuur koken. Voeg de boontjes toe en laat nog 5 minuten koken of tot de aardappels zacht en de boontjes net gaar zijn. Laat uitlekken en zet opzij om af te koelen.
  2. Doe de kwarteleitjes in een steelpan met koud water en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 3 minuten op een laag vuur sudderen. Spoel ze goed onder koud water. Pel de eieren voorzichtig en leg ze in koud water.
  3. Meng de blaadjes sla met peterselie, bieslook en rode ui in een grote diepe kom.
  4. Maak de dressing. Meng daarvoor tapenade met knoflook, olijfolie, rodewijnazijn en balsamico en breng op smaak met peper en zout. Giet tweederde van de dressing over de blaadjes sla en schep het door elkaar.
  5. Halveer de aardappels en verdeel ze met sperziebonen, radijsjes, tonijn, kerstomaten, paprika en olijven over de sla. Halveer de eitjes en voeg ze toe aan de salade. Giet de rest van de dressing erover, garneer met blaadjes basilicum en serveer.

Variaties en tips

• Voor een klassieke Italiaanse salade van cannellinibonen en tonijn laat u de aardappels en kwarteleitjes weg en voegt u 1 blik cannellinibonen, circa 400 g, uitgelekt, toe aan de sla. Gebruik het sap van ½ citroen in de dressing in plaats van de balsamico. * • Probeer deze salade met verschillende soorten tomaa, zoals bijvoorbeeld gele kerstomaten, jonge pruimtomaten of in vieren gesneden trostomaten.

Pluspunten

• Tonijn uit blik bevat veel vitaminen, vooral vitamine B12 en D. * • Net als veel andere salade-ingrediënten zijn radijsjes een goede bron van vitamine C en bevatten ze weinig calorieën. Radijs heeft een sterke, pikante smaak door een enzym in de schil dat reageert met een andere stof en zo een mosterdachtige olie vormt. * • Sperziebonen zijn een goede bron van voedingsvezels en leveren ook foliumzuur.

Bevat per portie

✓✓ B1, B6, B12, C, niacine, selenium * ✓✓ A, foliumzuur, ijzer, kalium * ✓ B2, E, calcium, koper, zink

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (1)

berts
van
0

In de achtertuin, is deze salade met stokbrood en tapenade een lekkernij, (voedzaam) glaasje wijn erbij, prima start van het weekend. - 24 mei 2014

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties