Pruimen-appelsoufflé

    Pruimen-appelsoufflé

    2keer bewaard
    2uur40min


    Maak dit als eerste!

    Tegen het bakken van een soufflé hoeft u niet op te zien, want het is helemaal niet moeilijk. De soufflé moet alleen wel warm worden geserveerd, rechtstreeks uit de oven, als de soufflé nog mooi gerezen is. Deze soufflé bevat gedroogde pruimen en appelsap, beide van nature zoet, zodat extra suiker niet nodig is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g gedroogde pruimen
    • 120 ml appelsap
    • 3 grote eieren, gesplitst
    • 2 el slagroom
    • 2 tl poedersuiker, gezeefd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Doe de pruimen met het appelsap in een pan. Doe het deksel op de pan en laat minimaal 2 uur intrekken, of een nacht lang als dat beter uitkomt.
    2. Verwarm de pruimen tot ze beginnen te pruttelen en laat ze circa 5 minuten zachtjes koken tot ze heel zacht zijn. Pureer ze in de pan met een staafmixer of in een keukenmachine.
    3. Verwarm de oven, met een bakplaat erin, voor op 200°C/gasstand 6. Vet vervolgens een soufflévorm met een diameter van 15 cm licht in.
    4. Klop in een kom de eierdooiers los met de room en roer de pruimenpuree erdoor.
    5. Klop in een andere schone en vetvrije kom het eiwit stijf. Schep 2 el van het eiwit door het pruimenmengsel en spatel er dan voorzichtig de rest van het eiwit door met een grote metalen lepel.
    6. Schenk het mengsel in de soufflévorm. Zet de vorm op de bakplaat en bak circa 20 minuten totdat de soufflé is gerezen en iets trilt als u de vorm voorzichtig heen en weer beweegt. Strooi er snel poedersuiker over en serveer meteen.

    Eieren splitsen

    In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een mango-sinaasappelsoufflé de pruimen door gedroogde mango en laat met 1 el honing zachtjes koken in sinaasappelsap in plaats van appelsap. * • Pureer voor 6 kleine bananen-rumsoufflés 2 middelgrote rijpe banen en roer er 2 el donkere rum door. Gebruik dit in plaats van de pruimenpuree. Verdeel het mengsel over 6 licht ingevette soufflépotjes van 150 ml. Zet ze op de warme bakplaat en bak 15 minuten. Bestrooi met poedersuiker en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Gedroogde pruimen bevatten redelijk wat kalium, ijzer en vitamine B6. De vitamine C in het appelsap helpt het lichaam om het ijzer uit de pruimen op te nemen. * • Hoewel vruchtensappen als appelsap weinig voedingsvezels bevatten – in tegenstelling tot hele appels – bevatten ze nog wel de andere voedingsstoffen, zoals flink wat vitamine C en andere antioxidanten. * • Eieren zijn heel praktisch, want ze kunnen in zowel zoete als hartige gerechten worden verwerkt. Ze zijn ook gezond, omdat ze de opname van veel belangrijke voedingsstoffen stimuleren, zoals zink, eiwit en de vitaminen B12, A en D.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12, * ✓ B2, ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren