Pruimendessert in sconedeeg

    Pruimendessert in sconedeeg

    7keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Onder de lichte sconeslaag bevindt zich een royale vulling van pruimen, geraspte sinaasappelschil en kaneel. Aan het sconesdeeg is wat fijngehakte walnoot toegevoegd, zodat de korst een nootachtige smaak krijgt. Het deeg wordt in een mooi roosterpatroon op de vulling aangebracht.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 800 g pruimen, gehalveerd of in vieren
    • geraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel
    • 1 kaneelstokje
    • 2 el ongeraffineerde suiker
    • Voor het sconedeeg
    • 200 g zelfrijzend bakmeel
    • snufje zout
    • 1 tl bakpoeder
    • 30 g koude ongezouten boter, in stukjes
    • 30 g ongeraffineerde suiker
    • 1 el gehakte walnoten
    • 100 ml halfvolle melk, plus 1 el melk om te bestrijken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Doe de pruimen in een ovenschaal van 1,2 liter. Voeg geraspte sinaasappelschil en -sap, kaneelstokje en suiker toe en meng goed. Schud de vorm voorzichtig heen en weer zodat een gelijkmatige fruitlaag ontstaat.
    2. Zeef voor de sconeslaag bakmeel, zout en bakpoeder in een kom. Kneed de boter erdoor tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Roer de suiker en gehakte walnoten erdoor. Maak een kuiltje in het midden, voeg de melk toe en maak er een soepel, niet-plakkend deeg van.
    3. Kneed het deeg kort op een licht met bloem bestoven werkvlak. Rol uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik en met de lengte van de ovenschaal. Snijd het deeg met een scherp mes of deegrader in circa 1,5 cm brede reepjes.
    4. Bevochtig de rand van de bakvorm met water, leg de reepjes in een roosterpatroon over de vulling, druk de uiteinden van het deeg tegen de rand en snijd overtollig deeg weg. Bestrijk het deeg met de extra eetlepel melk.
    5. Bak circa 25-30 minuten tot de bovenlaag goudbruin is en de vulling zacht. Serveer warm of koud. Verwijder het kaneelstokje alvorens te serveren.

    Variaties en tips

    • Gebruik voor de vulling appels met pruimen of bramen met appels. U kunt ook appels met frambozen of peren met bessen nemen. * • Vervang voor een dessert met aardbei en rabarber de pruimen door 400 g fijngesneden rabarber en 400 g hele aardbeien en breng op smaak met de geraspte sinaasappelschil en 2 el rodebessengelei. Voeg aan het deeg gehakte, geroosterde hazelnoten toe in plaats van walnoten. Rol het deeg uit tot een cirkel van 18 cm met een dikte van 1 cm en maak er met een gekartelde steker rondjes van. Breng de rondjes op de vulling aan zodat ze elkaar iets overlappen, bestrijk met melk en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Pruimen zijn een bron van zowel oplosbare als niet-oplosbare voedingsvezels. Oplosbare vezels helpen het cholesterolgehalte verlagen, terwijl niet-oplosbare vezels een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van constipatie. * • Door zowel de schil als het sap van sinaasappels te gebruiken, neemt het gehalte aan voedingsvezels en vitamine C toe. In de geraspte schil bevinden zich ook bio-actieve stoffen, die werkzaam zijn als antioxidant.

    Bevat per portie

    ✓ A, B1, C, E, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren