Pruimen-vleespastei

    Pruimen-vleespastei

    1keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Het korstdeeg zorgt voor een smakelijk laagje op deze pastei. De vulling bestaat uit een hartig mengsel van varkensvlees en pruimen, die gekookt zijn in appelsap met sinaasappelrasp en salie. Serveer er gekookte aardappels bij en groene seizoensgroenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 portie korstdeeg (zie deze website)
    • Voor de vulling
    • 1 el zonnebloemolie
    • 400 g varkensfilet (varkenshaas), zonder vet en in beetgrote stukken
    • 2 preien, in plakjes
    • 150 ml appelsap
    • 200 ml kippen- of groentebouillon
    • 1 el droge sherry
    • geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 1 el verse salie, fijngehakt of 1 tl gedroogde salie
    • 170 g pitloze gedroogde pruimen
    • 2 tl maïzena
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verhit voor de vulling de olie op een matig vuur in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Braad de stukjes vlees hierin in 3-4 minuten rondom lichtbruin. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Bak daarna de plakjes prei 2-3 minuten in de pan tot de prei zacht is.
    2. Voeg appelsap, bouillon, sherry, sinaasappelrasp en salie toe. Breng aan de kook en temper het vuur. Doe het vlees weer in de pan en voeg de pruimen toe. Laat het vlees met het deksel op de pan in circa 20 minuten gaar worden. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 8.
    3. Schep vlees, pruimen en groenten met een schuimspaan in een pasteivorm van 1,2 liter. Leng de maïzena aan met 2 tl koud water en roer dit door het kookvocht in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat de saus iets indikken. Breng vervolgens op smaak met peper en zout en schenk het kookvocht in de vorm.
    4. Het deeg uitrollen tot een dunne ovaal of cirkel die de vorm kan bedekken. Leg het deeg over de vulling, rimpel de rand en maak een klein gaatje in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen.
    5. Bak 15 minuten en zet de oven dan op 180°C/gasstand 4. Bak in 20 minuten goudbruin en serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang het varkensvlees door kipfilet en de pruimen door gedroogde abrikozen. * • Maak een taart met eendenborstfilet, port en cranberry's. Verwijder het vel van 4 eendenborstfilets en snijd ze in beetgrote stukjes. Braad het vlees in 1 el zonnebloemolie 3-4 minuten in een pan met antiaanbaklaag. Leg het vlees op een bord. Doe 1 fijn gesneden ui in de pan en bak 5 minuten tot de uit zacht is. Roer er 300 ml kippenbouillon door, 2 el port, 1 el cranberrysaus en een stukje fijngesneden ingemaakte gember, zonder het vocht. Breng aan de kook en temper het vuur. Voeg het vlees weer toe en 2-3 in plakjes gesneden wortels. Laat afgedekt 20 minuten sudderen. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd 85 g verse of diepvriescranberry's toe. Schep de vulling met een schuimspaan in de vorm. Volg verder vanaf het toevoegen van de maïzena het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Varkensvlees is door de nieuwe fokmethoden veel magerder dan vroeger. * • Gedroogde pruimen zijn een goede bron van voedingsvezels en hebben een natuurlijke laxerende werking.

    Bevat per portie

    ✓ A, B1, B2, B6, C, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren