Puddingcake met dadels

    Puddingcake met dadels

    7keer bewaard
    1uur25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Op een koude winterdag smaakt er niets beter dan deze puddingcake met dadels en walnoot. De cake is erg gemakkelijk te maken en heeft een heerlijke zachte structuur omdat hij wordt gestoomd in de oven. De saus van ananas en marmelade past er perfect bij.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • Voor de puddingcake
    • 170 g gedroogde, ontpitte dadels, fijngesneden
    • 3 el halfvolle melk
    • 85 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
    • 85 g ongeraffineerde suiker
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 115 g zelfrijzend bakmeel
    • ¼ tl kaneel
    • ½ tl gemalen gember (djahé)
    • 50 g walnoten, geroosterd en grofgehakt
    • Voor de ananassaus
    • 1 blik ananasstukjes op eigen sap, circa 400 g
    • 1 tl arrowroot (pijlwortel)
    • 4 el sinaasappelmarmelade

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Vet een hittebestendige puddingvorm van 900 ml licht in en leg op de bodem een kleine cirkel vetvrij papier.
    2. Doe de stukjes dadel in een kom en schenk er 2 el van de melk over. Roer door en laat intrekken terwijl u het beslag maakt.
    3. Doe de boter, suiker, eieren en de resterende 1 el melk in een kom. Zeef bakmeel, kaneel en gemberpoeder erover en klop 2 minuten met een elektrische mixer tot een glad mengsel. Voeg de stukjes dadel en walnoot toe.
    4. Schep het mengsel in de vorm. Zet de vorm in een braadslee en schenk er water bij zodat de vorm 1 cm in het water staat. Breng aluminiumfolie over de vorm en braadslee aan.
    5. Bak circa 1 uur totdat de puddingcake iets gerezen is, meegeeft en een satéprikker die in het midden van de cake wordt gestoken er droog uitkomt. Is dit niet het geval, bak dan nog zo'n 10 minuten.
    6. Maak ondertussen de saus. Giet de ananas af en vang 150 ml van het sap op. Snijd de stukjes ananas fijn. Leng in een steelpannetje de arrowroot aan met wat van het ananassap en roer dan de rest van het sap erdoor. Breng aan de kook en verwarm circa 1 minuut tot het mengsel ingedikt en helder is. Roer de ananas en marmelade door de saus en laat onder af en toe roeren nog 2-3 minuten sudderen.
    7. Neem de vorm uit de braadslee en stort de puddingcake op een voorverwarmde schaal. Schep er wat van de warme saus over en geef de rest van de saus erbij.

    Variaties en tips

    • Gebruik zelfrijzend volkorenbakmeel in plaats van gewoon bakmeel. Voeg dan 2 extra tl halfvolle melk toe. * • Geef bij de pudding een ananas-sinaasappelcompote. Meng gewoon de stukjes ananas en het sap met 2-3 in partjes verdeelde sinaasappels. * • Week voor kleine citroenpuddinkjes met sultana's 85 g sultana's 1 uur in 1 el citroensap en 1 el cognac. Vet 8 holtes van 100 ml van een muffinvorm licht in met boter en bekleed de bodems met vetvrij papier. Maak het cakebeslag zoals in het hoofdrecept, maar vervang dadels en walnoten voor de genoemde sultana's en de fijngeraspte schil van 1 kleine citroen. Verdeel het mengsel over de vorm en bak 20 minuten. Maak ondertussen een citrussaus met pecannoten. Doe daarvoor 120 ml ahornstroop in een steelpan, samen met 3 el sinaasappelsap, 85 g grofgehakte geroosterde pecannoten, de partjes van 2 sinaasappels en 1 rode grapefruit en 1 el sinaasappellikeur. Breng de saus op een laag vuur voorzichtig net aan de kook. Stort de puddinkjes op 8 dessertbordjes. Schik wat partjes sinaasappel en grapefruit rond elk puddinkje en schep de warme saus erover. Serveer de puddinkjes meteen.

    Pluspunten

    • Zo'n 95% van de energie in dadels is afkomstig van natuurlijke suikers. De voedingsvezels in de dadels zorgen ervoor dat de glucose uit de suikers langzaam in de bloedbaan terechtkomt. * • Walnoten bevatten veel onverzadigd vet, voornamelijk linoleenzuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat het geregeld eten van een kleine hoeveelheid walnoten het cholesterolgehalte kan verlagen en de kans op een hartaanval kan verkleinen. * • Ananas op eigen sap heeft een totaal suikergehalte van 8,5 g per 100 g, terwijl dit bij ananas op siroop 12,3 g is.

    Bevat per portie

    ✓ A, B12, calcium, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren