Rabarber-bananencharlotte

    Rabarber-bananencharlotte

    3keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Dit klassieke Engelse nagerecht van fruit gebakken in een broodtaart, wordt vaak met appels bereid. Maar hier gaat het om een combinatie van rabarber en banaan. Aangenomen wordt dat de naam afkomstig is van koningin Charlotte, de vrouw van George III, die zelf fruit kweekte.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 500 g jonge, roze rabarber, in stukken gesneden
    • 2 el basterdsuiker
    • ½ tl gemalen steranijs
    • fijngeraspte schil en sap van 1 sinaasappel
    • 2 grote, stevige bananen
    • 45 g ongezouten boter, gesmolten
    • 11 dunne sneetjes witbrood, totaal circa 330 g
    • 1 tl bruine rietsuiker
    • Extra (desgewenst)
    • Griekse yoghurt of crème fraîche

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Doe de rabarber met basterdsuiker, gemalen steranijs, geraspte sinaasappelschil en -sap in een pan. Doe het deksel op de pan en onder af en toe roeren circa 10-15 minuten op een laag vuur verwarmen tot de rabarber zacht is. Neem de pan van het vuur. Snijd de bananen in plakjes en roer door de rabarber. Zet apart.
    2. Bestrijk een springvorm van 20 cm met wat van de gesmolten boter. Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in vingerdikke repen. Bestrijk ze licht met wat boter.
    3. Schik ongeveer tweederde van het brood met de beboterde kant naar beneden op de bodem en tegen de rand van de vorm; zorg dat het brood goed aansluit. Schep het fruit in het midden en druk stevig aan. Bedek het fruit met het resterende brood, met de beboterde kant naar beneden. Druk iets aan en bestrijk met de resterende boter.
    4. Bak in 30-35 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en bestrooi de taart met rietsuiker. Serveer warm, desgewenst met Griekse yoghurt of crème fraîche.

    Variaties en tips

    • U kunt dit nagerecht ook maken in een broodvorm (voor 850/900 g brood.) De oventemperatuur blijft gelijk. * • Pocheer voor een charlotte met pruimen, peren en zwarte bessen 500 g rode pruimen, gehalveerd, in 4 el appelsap met 2 el basterdsuiker en 1 tl kaneel in circa 15 minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur en voeg 2 rijpe peren toe, geschild en fijngesneden, en 100 g zwarte bessen. Schenk in de met brood beklede vorm en maak de charlotte verder zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Strooi er voor het serveren 1 el geroosterde, geschaafde amandelen over. * • Zijn er geen zwarte bessen verkrijgbaar, neem dan zwarte bessen uit blik op eigen sap, goed uitgelekt, en gebruik voor het pocheren het bessensap en geen appelsap.

    Pluspunten

    • Rabarber bestaat voor 94% uit water en bevat in vergelijking met zacht fruit en citrusvruchten heel weinig vitamine C. Maar het is wel een goede bron van kalium, dat samen met zout de vochtbalans in het lichaam regelt. * • Bananen bevatten veel koolhydraten, twee tot drie keer zoveel als bijvoorbeeld appels, sinaasappels en peren en zo'n 50% meer dan druiven. Daarom zijn bananen zo populair bij sporters, die voor hun uithoudingsvermogen het spiersuikergehalte goed op peil moeten houden. * • Alle soorten brood leveren een goede bijdrage aan het voedingspatroon. Ook witbrood, waarvan vaak wordt gezegd dat het minder gezond is dan volkorenbrood. Het bevat namelijk wel twee keer zoveel calcium als volkorenbrood.

    Bevat per portie

    ✓✓ selenium * ✓ A, B1, calcium, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren