Ricotta-spinazierol

    Ricotta-spinazierol

    9keer bewaard
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een aantrekkelijk hoofdgerecht, maar het kan ook als voorgerecht worden geserveerd. De hier opgegeven hoeveelheden volstaan dan voor 8 personen. Serveer er een verse, knapperige groene salade bij. Gebruik daarvoor onder andere het blad van groene groenten die rauw kunnen worden gegeten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 verse vellen lasagne verde, circa 175 g in totaal (zie deze website voor zelfgemaakte pasta)
    • 500 g fijngehakte spinazie uit de diepvries, ontdooid
    • ½ el extra vergine olijfolie
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 85 g pancetta, fijngesneden
    • 225 g ricotta
    • 2 el fijngehakte, gemengde verse kruiden, zoals peterselie, tijm en oregano
    • ¼ tl vers geraspte nootmuskaat
    • 3 el vers broodkruim
    • 3 el vers geraspte Parmezaanse kaas
    • peper en zout
    • verse oreganoblaadjes om te garneren
    • Voor de rodepaprikasaus
    • 1 grote rode paprika, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
    • 1 tl extra vergine olijfolie
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 el bloem
    • 250 ml kippen- of groentebouillon
    • 2 tomaten, ontveld, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 1 el tomatenpuree
    • ½ tl suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6 en vet een diepe vuurvaste schotel in.
    2. Kook de lasagnebladen 3-5 minuten in kokend water tot ze al dente zijn, of volg de instructies zoals die op de verpakking staan aangegeven. Laat uitlekken, spoel onder koud water en laat opnieuw uitlekken. Laat de blaadjes op een schone theedoek drogen.
    3. Laat de spinazie goed uitlekken in een fijne zeef. Druk alle vloeistof eruit met de achterkant van een lepel.
    4. Verhit de olie in een pan met zware bodem. Voeg hieraan knoflook en pancetta toe en bak ze 2 minuten. Voeg vervolgens de spinazie toe en roer tot alles goed is gemengd. Laat dan even afkoelen.
    5. Voeg ricotta, kruiden en nootmuskaat toe en breng op smaak. Verdeel de vulling over de lasagnebladen en spreid ze tot de randen uit. Rol ze op en leg ze in de voorbereide schotel.
    6. Vermeng broodkruim met kaas en strooi het mengsel over de rollen. Bak ze 20-25 minuten of tot ze mooi bruin en krokant zijn geworden.
    7. Maak ondertussen de saus. Verwarm de grill zo heet mogelijk voor en rooster de paprikahelften met de schil naar boven tot ze zwart zijn en de schil loslaat. Laat ze afkoelen in een plastic zak, verwijder de schil en snijd ze fijn.
    8. Verhit de olie en bak knoflook en paprika's 2 minuten. Voeg de bloem toe en voeg dan langzaam en al roerend de bouillon toe. Voeg tomaten, tomatenpuree en suiker toe en breng op smaak. Roer goed. Breng de saus aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat 10 minuten sudderen. Meng de saus in een keukenmachine of met een mixer tot ze smeuïg is. Verhit de saus opnieuw terwijl u af en toe roert.
    9. Snijd elke rol diagonaal in 3 schijven en schik ze op borden. Giet een beetje saus om de schijven heen en serveer de rest van de saus afzonderlijk in een kom. Garneer met de oregano en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Kook 350 g erwten uit de diepvries 1 minuut in kokend water. Laat ze uitlekken en prak ze met een aardappelstamper. Voeg 1 eetlepel fijngehakte verse tijm, of 1 theelepel gedroogde tijm, en de geraspte schil van 1 citroen toe. Gebruik dit mengsel in plaats van de spinazie. * • Voor een vegetarische versie laat u de pancetta achterwege. * • Voor een saus met stukjes groenten, bakt u 2 fijngesneden worteltjes met de knoflook en de rode paprika. Voeg 2 in blokjes gesneden courgettes en 2 fijngesneden lente-uitjes toe na 5 minuten bakken. Mix de saus niet.

    Pluspunten

    • Spinazie uit de diepvries is niet alleen handig, hij bevat zelfs na 3 maanden nog steeds 80% van de hoeveelheid vitamine C. Verse spinazie verliest echter bijna 50% van zijn gehalte aan vitamine C nadat hij drie dagen in de koelkast heeft gelegen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, calcium * ✓✓ C, kalium, koper * ✓ B1, niacine, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren