Ricotta-tiramisu

    Ricotta-tiramisu

    30keer bewaard
    50min


    24 personen hebben dit gemaakt

    Deze smakelijke variant op het populaire Italiaanse dessert bevat de traditionele in koffie en likeur geweekte lange vingers, maar bovenop komt een licht en romig mengsel van gezoete ricotta en Griekse yoghurt. Wat geraspte pure chocolade zorgt voor de finishing touch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 lange vingers, ongeveer 65 g
    • 1 tl oploskoffie (korrels)
    • 120 ml kokend water
    • 2 el koffielikeur of cognac
    • 1 tl basterdsuiker
    • 200 g ricotta
    • 200 g Griekse yoghurt
    • 25 g poedersuiker, gezeefd
    • 1 tl puur vanille-extract
    • 25 g extra pure chocolade (minstens 70% cacao), geraspt, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Extra tijd: 30min in de koelkast  ›  Klaar in:50min 

    1. Breek elke lange vinger in 3 stukken en verdeel die gelijkmatig over 4 bekerglazen van 240 ml of over 4 dessertschaaltjes.
    2. Doe de koffie in een maatbeker en voeg het kokende water toe. Voeg de likeur of cognac en basterdsuiker toe en los de suiker al roerend op. Schenk gelijkmatig over de lange vingers. Laat intrekken terwijl u de vulling maakt.
    3. Klop de ricotta met de yoghurt, poedersuiker en vanille-extract tot een romig en smeuïg geheel. Schep dit op de lange vingers.
    4. Strooi over elk nagerecht wat geraspte chocolade. Dek af en laat voor het serveren minstens 30 minuten koelen (niet langer dan 3-4 uur).

    Variaties en tips

    • Vervang de Griekse yoghurt door kwark of magere yoghurt met vanillesmaak. * • U kunt de tiramisu ook garneren door over elk toetje ½ tl cacaopoeder te strooien. * • Verdeel voor een amaretti-frambozentoetje 28 amaretti, totaal circa 75 g, over 4 bekerglazen of schaaltjes. Voeg 250 g frambozen toe, houd er 12 achter voor de garnering. Besprenkel elk toetje met 1 el donkere rum, cognac of sinaasappellikeur. Maak een custardsaus van 1½ el custardpoeder, 2 el basterdsuiker en 300 ml halfvolle melk; volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking. Breng op smaak met 1 tl puur vanille-extract. Laat afkoelen en meng er 100 g Griekse yoghurt door. Schep dit over het koekjes-frambozenmengsel. Verkruimel nog eens 8 koekjes en strooi het kruim over de toetjes en garneer met de achtergehouden frambozen. Laat voor het serveren 30 minuten afkoelen.

    Pluspunten

    • Ricotta bevat veel minder vet dan de romige mascarpone die traditioneel voor dit nagerecht wordt gebruikt. Door Griekse yoghurt toe te voegen maakt u de vulling romiger, zonder deze al te vet te maken. * • Extra pure chocolade is een goede bron van koper, een mineraal dat het lichaam helpt om ijzer op te nemen. Omdat extra pure chocolade ook ijzer bevat, profiteert u dubbel van dit voordeel.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, calcium * ✓ B2, B12, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    HenkVeer
    van
    0

    Heerlijk licht en romig en toch niet vet. - 28 jun 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren