Rigatoni met knoflookworst

    Rigatoni met knoflookworst

    5keer bewaard
    55min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Aubergines maken pastasauzen heel sappig. In dit recept gaat de aubergine ook uitstekend samen met pittige Toulouseworst en olijven. Laat ze lekker sudderen in een saus van tomaten uit blik en verse kruiden en meng ze met dikke pasta, zodat u een snelle, evenwichtige maaltijd krijgt die heerlijk smaakt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g rigatoni of andere dikke pasta, zoals lumache (slakvormige pasta)
    • 250 g knoflookworsten (slager)
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 grote rode ui, grofgesneden
    • 3 teentjes knoflook, geperst
    • 1 aubergine, in blokjes
    • 3 kleine courgettes, in blokjes
    • 2 blikken tomaten, à 400 g, in blokjes
    • 2 tl fijngehakte verse oregano
    • 30 g zwarte olijven, zonder pitten
    • 3 el fijngehakte verse peterselie
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • vers oreganoblad
    • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:55min 

    1. Kook de pasta 10-12 minuten in kokend water al dente, of volg de instructies op de verpakking. Laat hem goed uitlekken.
    2. Terwijl de pasta kookt, roostert u de worsten tot ze bruin zijn. Draai ze eenmaal om. Laat ze een beetje afkoelen, snijd ze in dikke plakken en leg ze opzij.
    3. Verhit de olie in een pan en bak de ui 2-3 minuten op een middelhoog vuur tot hij zacht wordt en een beetje kleur krijgt. Voeg de knoflook en de plakjes worst toe en laat ze nog enkele minuten bakken. Verhoog het vuur, voeg de aubergine en de courgettes toe en bak ze al roerend 5 minuten tot de aubergine zacht wordt.
    4. Voeg een van de blikken tomaat toe, met sap. Voeg ook het sap van het tweede blik toe en leg de tomaten nog even opzij. Voeg de oregano toe en breng op smaak.
    5. Dek de pan af en laat 15 minuten zachtjes sudderen tot de aubergine zacht is. Roer er af en toe door. Voeg de olijven en de opzij gehouden tomaten toe en roer goed. Dek de pan opnieuw af en laat nog 5 minuten koken.
    6. Voeg tenslotte de pasta toe en meng tot hij goed is bedekt. Voeg de fijngehakte peterselie toe en serveer meteen, bestrooid met oreganoblaadjes en eventueel de Parmezaanse kaas.

    Variaties en tips

    • Vervang de knoflookworsten door varkens- of kalkoenworsten van goede kwaliteit en met een hoog vleesgehalte. * • Voor een vegetarische saus vervangt u de worsten door kikkererwten. Week 100 g gedroogde kikkererwten gedurende een nacht en kook ze dan circa 45 minuten in kokend water, of tot ze zacht zijn geworden. (U kunt ook 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt, gebruiken.) Voeg de kikkererwten pas op het einde toe aan de saus, zodat ze hun vorm behouden. Laat de oregano weg. Vervang de peterselie door 15 g rucola en serveer meteen, voor de rucola slap wordt.

    Pluspunten

    • Aubergine is de ideale groente om een gerecht te maken en voedingsvezels te leveren zonder calorieën toe te voegen. * • De olie die uit olijven wordt gewonnen, bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Die zouden het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ calcium, koper * ✓✓ A, B1, B6, C, E, niacine, ijzer, kalium, selenium * ✓ foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Ik heb het recept aangepast voor de slowcooker (dan moet er vooral wat vocht bij, ik heb 4 dl groentebouillon toegevoegd) en heb de knoflookworst vervangen door Turkse worst (Sucuk). Voor de pit nog een pepertje toegevoegd. Gegeten met kaaspolenta ipv pasta. Mjammie! - 29 mei 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren