Rijst met kaas en asperges

    Rijst met kaas en asperges

    7keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een gemakkelijk en aantrekkelijk vegetarisch gerecht. De rijst wordt in bouillon gekookt, met erwtjes, asperges en kaas gemengd en dan in afzonderlijke schaaltjes gebakken. De geringe hoeveelheid pittige cheddar geeft het gerecht veel smaak. Serveer bij de rijstschoteltjes een gekruide tomatensalade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el gesmolten boter
    • 2 el droog broodkruim
    • 300 g langkorrelige of basmatirijst
    • 600 ml groentebouillon
    • 150 g diepvrieserwtjes
    • 150 g asperges, in stukjes van 5 cm gesneden
    • 3 eieren, losgeklopt
    • 100 g belegen cheddar, geraspt
    • ¼ tl gedroogde chilipeper, geplet
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:45min 

    1. Bereid eerst de 4 afzonderlijke ovenschaaltjes met een inhoud van 360 ml voor. Bestrijk ze licht met de gesmolten boter en bedek de bodem en randen met broodkruim. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5.
    2. Doe de rijst in een niet te kleine pan, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Temper het vuur en laat de rijst met het deksel goed op de pan 5 minuten sudderen, zonder te roeren.
    3. Roer de erwtjes en asperges erdoor. Breng weer aan de kook en laat met het deksel op de pan nog eens 5 minuten sudderen.
    4. Neem de pan van het vuur. Roer goed door, doe het deksel er weer op en laat het rijstmengsel daarna nog 5-7 minuten staan.
    5. Meng de eieren en kaas in een kom. Voeg chilipeper en zout en peper naar smaak toe. Roer met een vork goed door. Voeg het rijstmengsel toe en roer tot alles goed is vermengd.
    6. Verdeel het rijstmengsel over de schaaltjes. Zet ze op een bakplaat en bak ze in circa 20 minuten goudbruin en krokant. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang de erwtjes door maïs, tuinbonen of gemengde groenten uit de diepvries. * • Kook voor paprika-tomatenrijst de rijst in 600 ml tomatensap met een scheutje tabasco. De erwtjes en asperges vervallen. Terwijl de rijst kookt, bakt u 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika, allemaal zonder de zaadlijsten en in dunne reepjes gesneden, samen met 1 uitgeperst knoflookteentje zachtjes in 1 el extra vergine olijfolie. Verdeel de paprika over 4 schaaltjes of over de bodem van een ingevette en met broodkruim bestrooide ovenschaal van 1,5 liter. Roer de eieren door de gekookte rijst, samen met 2 el fijngeknipt bieslook en zout en peper naar smaak; de cheddar vervalt. Schep het rijstmengsel over de paprika en strooi er dan 2 el vers geraspte Parmezaanse kaas over. Bak zoals in het hoofdrecept is vermeld.

    Pluspunten

    • Rijst is de belangrijkste graansoort ter wereld en bevat eiwit, de meeste B-vitaminen en zetmeelrijke koolhydraten. * • Asperges bevatten foliumzuur dat bij de foetus afwijkingen als spina bifida (‘open rug’) helpt te voorkomen als er aan het begin van de zwangerschap voldoende van wordt gebruikt. Het kan eveneens beschermen tegen hartkwalen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, foliumzuur, calcium, zink * ✓ B1, B2, C, E, niacine, ijzer, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren