Rijstkroketten met mozzarella

    Rijstkroketten met mozzarella

    21keer bewaard
    1uur15min


    8 personen hebben dit gemaakt

    In het Italiaans worden deze rijstkroketten ‘supplì’ genoemd. Ze bestaan uit een blokje mozzarella dat omgeven is door een klassiek ricottamengsel dat voor het bakken door broodkruimels wordt gerold. Het is een goede manier om restjes risotto op te maken. Traditioneel worden de kroketten gefrituurd, maar hier worden ze gebakken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 200 g risottorijst
    • 3 el droge vermout
    • 600 ml hete groentebouillon
    • peper en zout
    • 1 ei, losgeklopt
    • 30 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 50 g fijn wit broodkruim, gemaakt van brood van 1-2 dagen oud
    • 50 g mozzarella, in 8 blokjes gesneden
    • Om te serveren
    • 100 g jonge spinazie
    • partjes citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verhit de olie in een steelpan, voeg de ui toe en laat zachtjes circa 5 minuten bakken tot de ui zacht is. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels zijn bedekt met de olie. Giet de vermout erbij en laat koken tot die bijna is verdampt.
    2. Voeg een lepel hete bouillon toe en onder frequent roeren zachtjes laten koken tot de bouillon bijna is geabsorbeerd. Blijf lepel voor lepel bouillon toevoegen en wacht telkens tot de bouillon is geabsorbeerd voor u de volgende lepel toevoegt. Roer regelmatig door de rijst. De totale kooktijd zal 15-20 minuten bedragen. De risotto is klaar als de rijst gaar maar nog stevig is en de structuur vochtig en romig is.
    3. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met peper en zout naar wens. Voeg het ei en de Parmezaanse kaas toe en laat helemaal afkoelen.
    4. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Verhit een ingeoliede vuurvaste schaal of bakvorm in de oven. Breng vervolgens de broodkruimels op smaak op een groot bord.
    5. Schep de risotto in 8 gelijke hoopjes op een groot bord. Druk in elk hoopje een blokje mozzarella en druk de risotto goed aan, zodat de kaas helemaal is omgeven door de risotto. Vorm dan van elk hoopje risotto met uw handen een mooie eivormige kroket.
    6. Rol de kroketten door de broodkruimels tot ze goed zijn bedekt. Leg ze in de hete vuurvaste schaal of bakvorm en laat ze 30-40 minuten bakken tot ze goudbruin en krokant zijn. Draai ze halverwege de baktijd om.
    7. Leg op 4 borden een hoopje spinazieblaadjes en leg er telkens 2 kroketten op. Serveer meteen, met 2 partjes citroen om erover uit te knijpen.

    Pluspunten

    • Mozzarella bevat minder vetten dan verschillende andere kazen. Cheddar bijvoorbeeld bevat gemiddeld 34,4 g vet per 100 g, mozzarella daarentegen slechts 21 g vet per 100 g. * • Rauwe spinazie is een goede bron van bètacaroteen en levert vitamine C en E, antioxidanten die helpen beschermen tegen hartziekten, beroertes en kanker.

    Variaties en tips

    • Stop in elke kroket samen met de mozzarella een vers blaadje basilicum of salie. * • Maak van dit gerecht een lunch voor 3 of 4 personen door de kroketten te serveren met een smakelijke tomaten- of rodepaprikasaus en een knapperige salade. * • Hoewel traditioneel mozzarella wordt gebruikt, kunt u in dit gerecht ook romige, blauwgeaderde dolcelatte, brie, camembert of taleggio gebruiken. * • Maak rijstkroketten met chorizo. Kook de risotto zoals in het hoofdrecept, maar voeg 2 eetlepels fijngehakte verse salie of 2 theelepels gedroogde salie toe in plaats van de Parmezaanse kaas. Snijd een chorizoworst in 8 plakken en bak de plakken 5 minuten of tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Stop in elke kroket een plakje chorizo in plaats van de mozzarella. Serveer op een bedje rucola en garneer met gehalveerde kerstomaten.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12, calcium, zink * ✓ B1, B2, C, foliumzuur, niacine, ijzer, * kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren