Rijstpannenkoeken met krab

    Rijstpannenkoeken met krab

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Aan het beslag van deze hartige pannenkoeken is gekookte rijst toegevoegd, waardoor de hoeveelheid koolhydraten wordt verhoogd. De pannenkoeken worden afgewerkt met een heerlijke vulling van verse krab en op smaak gebracht met dille. Garneer met kuit van de steenkruiper en serveer als vullend voorgerecht of lichte lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 75 g witte langkorrelige rijst
    • 175 g bloem
    • snufje zout
    • 1 tl zuiveringszout
    • 1 tl wijnsteenpoeder
    • 2 eieren
    • 150 ml halfvolle melk
    • 1½ el zonnebloemolie
    • Voor de krabvulling
    • 3 el zure room
    • 175 g vers wit krabbenvlees
    • 2 el fijngehakte verse dille
    • peper
    • Om te serveren
    • 1 blik rode kuit van de steenkruiper, circa 50 g
    • takjes verse dille
    • partjes limoen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Doe de rijst in een pan, voeg 175 ml water toe en breng aan de kook. Roeren, afdekken en 10-15 minuten zachtjes laten sudderen tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat zachtjes afkoelen.
    2. Bloem, zout, zuiveringszout en wijnsteenpoeder in een kom zeven. Voeg de rijst toe en maak in het midden een holte. Meng de eieren en de melk, giet het mengsel in de holte en roer tot een smeuïg beslag ontstaat.
    3. Verhit een beetje van de olie in een grote braadpan met zware bodem en antiaanbaklaag. Schep 4 of 5 dessertlepels beslag in de pan, op voldoende afstand van elkaar. Spreid het beslag met de achterkant van een lepel uit tot circa 7,5 cm diameter. Bak 2-3 minuten op een hoog vuur, of tot er boven op de pannenkoeken luchtbellen ontstaan en ze onderaan goudbruin zijn.
    4. Draai de pannenkoeken voorzichtig om met een paletmes of visspaan. Laat ze nog circa 2 minuten aan de andere kant bakken tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een voorverwarmd bord in een lauwe oven terwijl u de rest van de pannenkoeken bakt.
    5. Maak de bovenlaag. Verhit langzaam de zure room in een kleine steelpan tot die begint te koken. Voeg het krabbenvlees toe en roer 1-2 minuten op een heel laag vuur tot het mengsel net heet is. Voeg de fijngehakte dille toe en breng op smaak met peper naar wens.
    6. Verdeel de pannenkoeken over 6 borden. Schep het krabmengsel in een hoopje in het midden van de pannenkoeken. Garneer elke pannenkoek met een beetje rode kuit en een takje verse dille. Voeg partjes limoen toe om erover uit te knijpen en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Door de rijstkorrels te polijsten, wordt bij witte rijst een deel van de B-vitaminen verwijderd. In dit recept wordt dat verlies gecompenseerd door de melk, de eieren en het krabbenvlees. * • Krabbenvlees is een goede bron van vetarme eiwitten en levert ook redelijke hoeveelheden fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor een gezond beendergestel en gezonde tanden. * • Melk is rijk aan diverse voedingsstoffen, waarvan de meerderheid in het niet-vette deel van de melk zit.

    Variaties en tips

    • Zorg voor kleurcontrast in de pannenkoeken door zilvervliesrijst of rode Camarguerijst te gebruiken. Beide soorten moeten 30-35 minuten koken in 250 ml water. * • Voor een vulling van ui en spinazie bakt u 1 ui, in plakjes, circa 10 minuten in 15 g boter en 1 theelepel extra vergine olijfolie. Voeg 1 uitgeperst teentje knoflook toe en laat 5-8 minuten bakken, tot de ui begint te karameliseren. Roer vaak. Kook ondertussen 175 g jonge spinazie 3-4 minuten in een afgedekte pan met slechts het water dat aan de blaadjes blijft hangen na het afspoelen, of tot hij slap is. Knijp het teveel aan water eruit, voeg de spinazie aan de uien toe en laat nog circa 1 minuut bakken, zodat het water verdampt. Voeg 2 eetlepels crème fraîche toe en breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat en peper en zout. Laat kort koken tot het heet is, schep het boven op de pannenkoeken en garneer met fijne stukjes tomaat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ zink * ✓ A, B2, B12, E, niacine, calcium, ijzer, * kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren