Rijstsalade met knapperige groenten en tofudressing

    Rijstsalade met knapperige groenten en tofudressing

    2keer bewaard
    55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze ongewone salade bestaat uit zilvervliesrijst met knapperige groenten en vers en gedroogd fruit. De bijna vetvrije dressing is gebaseerd op tofu, waardoor een korrelachtige structuur ontstaat die lijkt op die van de heerlijke dipsaus hummus. Voor een meer smeuïge, mayonaiseachtige structuur kunt u zachte tofu gebruiken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g langkorrelige zilvervliesrijst
    • 125 g radijsjes, in plakjes gesneden
    • 1 grote wortel, in reepjes gesneden
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden
    • 1 Aziatische peer (nashipeer), geschild, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
    • 50 g rozijnen
    • 4 el grofgehakte verse koriander
    • Voor de tofudressing
    • 125 g tofu, in blokjes gesneden
    • 2 tl dijonmosterd
    • 1 el wittewijnazijn
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 3 el sinaasappelsap
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:55min 

    1. Doe de rijst in een steelpan, voeg 600 ml water toe en breng aan de kook. Dek af en laat 30-40 minuten heel zachtjes sudderen tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
    2. Terwijl de rijst afkoelt maakt u de dressing. Doe de tofu in een mixer of keukenmachine, voeg mosterd, azijn, knoflook en sinaasappelsap toe en verwerk dit tot het smeuïg is. Breng de dressing op smaak met peper en zout naar wens.
    3. Giet de tofudressing in een grote kom. Voeg radijsjes, wortel, lente-uitjes, peer, rozijnen en grofgehakte koriander toe en roer tot alles is gemengd. Voeg de rijst toe. Serveer op kamertemperatuur of licht gekoeld.

    Variaties en tips

    • Gebruik een rijpe maar stevige, ongeschilde peer in plaats van een Aziatische peer. * • Gebruik voor een rijstsalade met courgettes en sinaasappelen witte in plaats van zilvervliesrijst. Voeg 500 ml water toe en laat 10-15 minuten koken. Maak de tofudressing zoals in het hoofdrecept en voeg ½ tl geraspte sinaasappelschil toe. Voeg 1 grote sinaasappel, geschild en in partjes, 2 stengels bleekselderij, in plakken, 1 rode paprika, in blokjes, 3 jonge courgettes, in plakken en 2 eetlepels fijngesneden vers bieslook en tot slot de rijst toe.

    Pluspunten

    • Tofu bevat veel eiwitten, maar weinig vetten. Het bevat ook veel ijzer en B-vitaminen en is een redelijke bron van calcium. * • Net als veel andere salade-ingrediënten zijn radijsjes een redelijke bron van vitamine C, met weinig calorieën. De mosterdachtige olie in radijsjes zorgt voor de pikante smaak. * • Aziatische peren zijn grote vruchten met een gele schil en knapperig, geurig vruchtvlees dat eerder naar appel dan naar peer smaakt. Ze zijn een redelijke bron van vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, koper * ✓✓ calcium * ✓ B1, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren