Rijsttaart met rode vruchten

    Rijsttaart met rode vruchten

    12keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een ongewoon, maar heerlijk dessert. Italiaanse risottorijst wordt langzaam gekookt in melk tot hij zacht en romig is. Daarna wordt hij gemengd met eieren, noten, citroen en rum, en gebakken. Serveer met rode vruchten.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 600 ml halfvolle melk
    • een reepje citroenschil
    • 150 g risottorijst
    • 100 g pijnboompitten
    • 100 g amandelen
    • 3 grote eieren, gescheiden
    • 75 g basterdsuiker
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 1 el donkere rum
    • gezeefde poedersuiker om te garneren
    • Voor de rodevruchtensalade
    • 300 g aardbeien
    • 125 g frambozen
    • 200 g kersen, ontpit

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Melk met citroenschil in een steelpan met zware bodem aan de kook brengen. Voeg de rijst toe en temper het vuur, zodat de melk nog net kookt. Laat onafgedekt sudderen gedurende circa 40 minuten tot een zachte rijstebrij. Roer regelmatig.
    2. Schep het rijstmengsel vervolgens in een grote kom en laat het afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C/gasstand 4. Vet een springvorm met een diameter van 25 cm in, en leg bakpapier op de bodem.
    3. Leg de pijnboompitten en amandelen in twee aparte bakvormen en rooster ze 10 minuten in de oven lichtbruin. Hak de amandelen grof.
    4. Haal de citroenschil uit het rijstmengsel. Klop dan de eierdooiers een voor een met een houten lepel erdoor. Voeg basterdsuiker, geraspte citroenschil, rum, pijnboompitten en amandelen toe.
    5. Klop het eiwit in een aparte kom stijf. Meng ze voorzichtig door het rijstmengsel met een metalen lepel. Schep het mengsel in de bakvorm en bak de rijsttaart 40 minuten tot een vleespen die u in het midden steekt, er schoon weer uit komt.
    6. Laat de taart afkoelen in de bakvorm, pak hem met de bakvorm in en laat een nacht in de koelkast staan. In de koelkast blijft hij nog 2 dagen goed.
    7. Voor de rode-vruchtensalade: pureer 100 g aardbeien met een keukenmachine of mixer, of druk ze door een zeef. Halveer de resterende aardbeien en meng ze door de puree, samen met de frambozen en de kersen. Schep de salade in een kom om te serveren.
    8. Haal de taart uit de vorm en leg hem op een serveerschotel. Verwijder het bakpapier. Bestrooi met poedersuiker en serveer met de vruchtensalade.

    Pluspunten

    • Pijnboompitten worden al eeuwenlang gegeten; resten van dennenappels zijn namelijk teruggevonden in vuilnisbelten van Romeinse kampen in Groot-Brittannië. Pijnboompitten bevatten veel ijzer, magnesium, zink, kalium en vitamine E. * • Kersen zijn rijk aan kalium, en leveren veel vitamine C.

    Variaties en tips

    • Voor een chocoladerijsttaart kookt u de rijst met een reepje citroenschil zoals in het hoofdrecept. Haal de pan van het vuur en verwijder de citroenschil. Voeg 50 g geraspte pure chocolade (minstens 70% cacao) toe terwijl het rijstmengsel nog warm is en roer tot de chocolade is gesmolten. Laat afkoelen. Vervang de geraspte citroenschil door 2 el koude espresso en voeg deze met de rum toe.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ B2, B12, koper, zink * ✓ A, B1, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren