Risotto met tomaten en bonen

    Risotto met tomaten en bonen

    4keer bewaard
    35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Risotto in combinatie met een eenvoudige salade vormt een voedzame, koolhydraatrijke maaltijd. Bovendien kunt u eindeloos variëren op de risotto. De tuinbonen in deze versie bijvoorbeeld kunnen door tal van andere verse, ingevroren, ingeblikte of gedroogde groenten worden vervangen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 300 g risottorijst
    • 85 g zongedroogde tomaten, grof gesneden
    • 250 ml droge witte wijn
    • 1,2 l hete groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 225 g tuinbonen uit de diepvries
    • 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 30 g pijnboompitten
    • zout en peper
    • 12 grote, verse basilicumblaadjes, gescheurd, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit de olie in een grote diepe koekenpan. Voeg de ui en de knoflook toe en stoof 5 minuten op een middelhoog vuur tot de ui zacht wordt en verkleurt. Roer regelmatig.
    2. Voeg de rijst en de zongedroogde tomaten toe, en roer goed zodat alle korrels goed met olie zijn bedekt. Voeg dan de wijn toe. Breng aan de kook en roer af en toe.
    3. Giet de helft van de hete bouillon erbij en breng weer aan de kook. Temper het vuur en laat al roerend 10 minuten sudderen. Voeg de tuinbonen en de helft van de rest van de bouillon toe. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 10 minuten sudderen, terwijl u de rest van de bouillon in een of twee porties toevoegt.
    4. De risotto is klaar als de korrels zacht maar nog heel zijn en de tuinbonen gaar zijn. De risotto moet een vochtige en romige consistentie hebben.
    5. Voeg de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten toe, breng op smaak en roer door elkaar. Bestrooi met het basilicum en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Als u verse tuinbonen wilt gebruiken, neem dan 1 kg. Haal de tuinbonen uit de dop en voeg ze in stap 3 met de eerste portie bouillon toe. * • Vervang de tuinbonen door bladspinazie. Roer deze door de gekookte risotto net voor u de Parmezaanse kaas toevoegt. De spinazie heeft dan nog zijn volle smaak als u het gerecht serveert. * • Voeg 3 el pesto toe met de laatste bouillon. Laat de kaas, de pitten en het basilicum weg. * • Voor een risotto met champignons laat u de tuinbonen weg en gebruikt u kippenbouillon in plaats van groentebouillon. Voeg 1 tl verse tijmblaadjes toe met de eerste portie bouillon. Net voor de risotto gaar is, bakt u 450 g champignons, gehalveerd of in schijfjes gesneden, in 30 g boter of 2 el olijfolie 3-4 minuten op een hoog vuur of tot ze lichtbruin zijn. Roer de champignons met het vrijgekomen vocht tegelijk met de Parmezaanse kaas door de risotto. Voor een sterkere champignonsmaak voegt u 1 el fijngesneden gedroogd eekhoorntjesbrood toe met de wijn.

    Pluspunten

    • Rijst is een van de belangrijkste voedingsmiddelen, het voedt miljoenen mensen ter wereld. Met het slijpen, waardoor mooie witte korrels ontstaan, gaan veel B-vitaminen verloren. In dit recept zorgen de tuinbonen en de pijnboompitten echter voor voldoende vitamine B1 en niacine. * • Tuinbonen bevatten net als andere bonen en peulvruchten veel eiwitten en weinig vet. Ze bevatten ook veel voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, C, E, foliumzuur, niacine, calcium * ✓ B1, B6, B12, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren