Rode bieten met dressing van mierikswortel

    Rode bieten met dressing van mierikswortel

    5keer bewaard
    50min


    9 personen hebben dit gemaakt

    De levendige, dieprode kleur en de verse smaak en structuur van rauwe rode bieten maakt van deze salade een spectaculair en voedzaam bijgerecht. De dressing van mierikswortel geeft het geheel een pittig tintje.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 675 g rauwe rode bieten, geschild
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 1 el zonnebloemolie
    • 2 el sinaasappelsap
    • 2 tl rodewijnazijn
    • 150 g kleine slablaadjes, zoals van de rode bieten, jonge snijbiet, veldsla, rode mosterdsla, mizuna, jonge spinazie of zuring
    • peper en zout
    • Voor de dressing van mierikswortel
    • 3 el zure room
    • 3 el magere yoghurt
    • 1 tl verse mierikswortel, geraspt of 2 tl mierikswortelsaus
    • 2 el verse dille, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Extra tijd: 30min marineren  ›  Klaar in:50min 

    1. Rasp de rode bieten in een kom, bewaar het bietensap (u kunt dit ook in een keukenmachine doen als die over een grove rasp beschikt). Voeg de ui toe en meng de ui met de rode bieten.
    2. Meng olie, sinaasappelsap en azijn in een kleine kom. Breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de rode bieten en de ui en meng goed. Dek af en laat 30 minuten in de marinade liggen op kamertemperatuur. (U kunt de salade tot dat stadium voorbereiden en tot 24 uur in de koelkast bewaren.)
    3. Doe de slablaadjes in een schaal. Voeg de gemarineerde rode bieten en ui toe en meng alles goed.
    4. Meng voor de dressing de zure room, yoghurt, mierikswortel en dille. Schep de dressing over de salade en serveer meteen.

    Variaties en tips voor rodebietensalades

    • Voor een salade van rode bieten, worteltjes en sinaasappel laat u 50 g rozijnen tenminste 1 uur weken in 3 el sinaasappelsap. Snijd 225 g geschilde rode bieten en 225 g worteltjes in reepjes. Verhit 2 el zonnebloemolie met 1 tl karwijzaad 1 minuut in een kleine pan. Haal de pan van het vuur en voeg 2 tl limoensap toe. Giet het mengsel over de rauwe groenten, meng en laat afkoelen. Schil ondertussen 4 sinaasappels en snijd ze in schijfjes. Schik ze op een bord met 75 gr waterkers. Schep het mengsel van rode bieten en worteltjes in het midden en bestrooi met de geweekte rozijnen en 15 g geroosterde zonnebloempitten. * • Voor een salade van rode bieten en kool raspt u 350 g geschilde rode bieten en mengt u die met 225 g versnipperde rodekool en 1 rode ui, in schijfjes gesneden. Meng voor de dressing ¼ tl mosterdpoeder met 1 el vloeibare honing, voeg 1 el sinaasappelsap, 1 tl rodewijnazijn en ¼ tl paprikapoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel over de groenten, meng en laat 30 minuten marineren.

    Pluspunt

    • In de Chinese geneeskunde worden rode bieten beschouwd als een middel dat het hart versterkt, de geest kalmeert, het bloed zuivert en een trage lever geneest. Rode bieten zijn rauw en gekookt een goede bron van foliumzuur en bevatten ook ijzer. Bij ingemaakte rode bieten is veel foliumzuur vernietigd. Bij sommige mensen wordt de urine roze na het eten van rode bieten. Dat wijst op een erfelijke onmogelijkheid om betacyanine, het rode pigment dat rode bieten hun kleur geeft, te verwerken. Het is een onschadelijke stof die onveranderd door het spijsverteringsstelsel gaat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine * ✓ A, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren