Rode-linzensoep met bleekselderij, stilton en bieslook

    Rode-linzensoep met bleekselderij, stilton en bieslook

    10keer bewaard
    1uur5min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Worteltjes geven deze dikke, smeuïge soep met heerlijke gesmolten, blauwader kaas (stilton) een zoet tintje. Serveer er knapperig, met kaas bestrooid brood bij, zodat u een vullende en voedzame hoofdmaaltijd hebt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1½ el extra vergine olijfolie
    • 1 grote, milde ui, grofgesneden
    • 300 g gespleten rode linzen
    • 1,7 l groentebouillon
    • 4 grote worteltjes, circa 400 g, in plakjes gesneden
    • circa 500 g bleekselderij, in plakjes gesneden en enkele blaadjes om te garneren
    • peper en zout
    • 100 g stilton, verkruimeld
    • 4 el fijngesneden vers bieslook

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de grofgesneden ui toe en laat 10 minuten zachtjes bakken tot de ui zacht is. Roer af en toe.
    2. Doe de linzen in de pan en voeg de groentebouillon toe. Voeg de worteltjes en de bleekselderij toe. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat circa 40 minuten sudderen tot de linzen en de groenten heel gaar zijn.
    3. Pureer de soep met een mixer of keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Verhit de soep opnieuw tot hij erg heet is, maar niet kookt. Haal de pan dan van het vuur.
    4. Strooi de verkruimelde stilton over de soep en voeg het fijngesneden bieslook toe. Schep de soep in kommen, garneer met de blaadjes van de bleekselderij en serveer meteen.

    Een variatie

    • Maak soep van rode linzen en gekarameliseerde ui. Bak 500 g milde uien, in plakjes gesneden, met 4 teentjes knoflook, in plakjes gesneden, 10 minuten in 3 eetlepels extra vergine olijfolie, of tot ze zacht zijn. Bestrooi met 2 theelepels fijne kristalsuiker en laat nog 15 minuten bakken, of tot de uien goudgeel zijn. Voeg 300 g gespleten rode linzen, 1,7 l groentebouillon, 300 ml droge witte wijn, 1 theelepel geplette zwarte peperkorrels en 4 laurierblaadjes toe. Laat 40 minuten sudderen, of tot de linzen zacht zijn en verwijder dan de laurierblaadjes. Pureer de helft van de soep en voeg dan de rest van de soep weer toe. Breng op smaak en verhit. Serveer met kaasbroodjes die u maakt terwijl de soep suddert. Schik 12 sneetjes stokbrood per drie op het met aluminiumfolie bedekte rooster onder de grill. Bestrooi de sneetjes met 85 g geraspte gruyère en laat ze grillen tot de kaas smelt en goudbruin wordt (door de kaas gaan de sneetjes brood aan elkaar plakken). Schep de soep in borden. Leg er per bord drie sneetjes brood op en serveer meteen.

    Pluspunten

    • In tegenstelling tot andere peulvruchten hoeft u linzen niet te laten weken voor het koken. Ze zijn een goede bron van eiwitten, zetmeelrijke koolhydraten, voedingsvezels en B-vitaminen. * • Bleekselderij wordt pas sinds het einde van de 17e eeuw gebruikt als groente en als ingrediënt voor salades. Het bevat kalium, een mineraal dat het vloeistofevenwicht in het lichaam helpt regelen en op die manier een hoge bloeddruk helpt voorkomen. Het bevat ook een stof, ftalide genoemd, die de bloeddruk kan helpen verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, koper * ✓✓ B1, B6, niacine, calcium, ijzer, kalium, zink * ✓ B2, C, E, foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren