Rog met citrus-honingsaus

    Rog met citrus-honingsaus

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur10min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Er is niets gemakkelijker dan rog in de oven pocheren met verse visbouillon. Met een eenvoudige sinaasappel-citroensaus vormt het een heerlijke maaltijd. Serveer met geroosterde aardappelschijfjes en courgettes of bonen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 675 g nieuwe aardappels van dezelfde grootte, geschrapt en gehalveerd
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • peper en zout
    • 4 stukken rogvleugel, circa 600 g in totaal
    • 250 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 3 sinaasappels
    • sap van 1 citroen
    • 30 g boter
    • 4 el vloeibare honing
    • 1 el fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Doe de aardappels in een braadschotel, besprenkel ze met de olie en voeg peper en zout naar wens toe. Meng goed. Rooster de aardappels boven in de oven gedurende 25-30 minuten tot ze gaar zijn.
    2. Verdeel de rog intussen enkellaags over een diepe vuurvaste schaal en giet de visbouillon erover. Dek stevig af met aluminiumfolie en laat circa 25 minuten in de oven pocheren tot de vis gemakkelijk in stukken breekt.
    3. Terwijl de vis en de aardappels in de oven staan, maakt u de saus. Knijp het sap uit 2 van de sinaasappels en giet het in een kleine pan. Voeg citroensap, boter en honing toe. Verwijder de schil van de derde sinaasappel. Werk boven een kom om het sap op te vangen. Snijd met een scherp mes tussen de vliezen om de partjes los te maken. Leg de partjes opzij.
    4. Als de stukken rog gaar zijn, haalt u ze uit de bouillon en legt u ze op een bord. Verhit de saus langzaam, zodat de boter smelt, maar laat hem niet koken. Voeg de partjes sinaasappel en het opgevangen sap toe en breng op smaak met peper en zout. Schenk de saus over de vis, bestrooi met de peterselie en serveer meteen, met de aardappels.

    Variaties en tips

    • Voor sint-jakobsvruchten met citrus-bieslooksaus verhit u 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag. Voeg 12 sint-jakobsvruchten (zonder koraal) toe en schroei ze op een hoog vuur in 1 minuut dicht tot ze zijn gekarameliseerd en binnenin sappig zijn. Houd ze warm terwijl u de saus maakt zoals in het hoofdrecept. Vervang de peterselie door 1½ eetlepel fijngesneden vers bieslook. * • Vervang de aardappels door pilav van wilde rijst en citroengras. Bak 4 fijngesneden sjalotjes in 1 eetlepel extra vergine olijfolie en voeg 250 g gemengde langkorrel- en wilde rijst toe. Voeg 600 ml groentebouillon en 1 theelepel fijngesneden citroengras toe. Dek af en laat 20 minuten sudderen tot de rijst gaar is en de bouillon is geabsorbeerd, of volg de instructies op de verpakking. Strooi er 3 eetlepels fijngehakte verse koriander over en serveer.

    Pluspunten

    • Een sinaasappel levert meer dan tweemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die niet kan worden opgeslagen in het lichaam. Het is dus essentieel elke dag fruit en groenten te eten met vitamine C. * • Het gehalte aan vitamine C van aardappels hangt af van hun leeftijd. Verse aardappels bevatten 21 mg per 100 g, aardappels die al 3 maanden liggen nog 9 mg.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, niacine * ✓✓ kalium * ✓ A, B2, calcium, foliumzuur, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren