Roggesneetjes met sardine, waterkers en wortel

    Roggesneetjes met sardine, waterkers en wortel

    1keer bewaard
    10min


    Maak dit als eerste!

    De ongebruikelijke combinatie van ingrediënten zorgt voor een kleurrijk beleg, met een boeiende samenstelling en rijke smaak. Het brood is zó klaar en dus perfect voor een snelle lunch of snack.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 wortel, circa 125 g, geraspt
    • 30 g waterkers, grofgehakt
    • 2 el fijngeknipt vers bieslook
    • 150 g magere roomkaas
    • 8 dikke plakken roggebrood
    • 2 blikjes sardientjes in olijfolie à circa 120 g, uitgelekt
    • 1 kleine rode ui, in reepjes gesneden
    • peper
    • enkele lange, verse bieslooksprietjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

    1. Roer geraspte wortel, waterkers en bieslook door de roomkaas. Breng op smaak met peper.
    2. Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over het roggebrood. Snijd de sardientjes in de lengte door en verdeel ze met het vel naar boven over de kaas.
    3. Leg de uireepjes op de sardientjes en garneer dit met wat sprietjes bieslook. Bestrooi met peper en zout en serveer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ E, niacine, calcium, selenium, zink * ✓ B1, B2, B6, C, foliumzuur, ijzer, kalium, koper

    Variaties en tips

    • Neem ter afwisseling meergranenbrood in plaats van roggebrood. * • Gebruik om het vetgehalte te verlagen sardientjes in water in plaats van in olie, en kwark in plaats van roomkaas. * • Voor een meeneemlunch of picknickgerecht kunt u de sandwich sluiten door er een extra snee op te leggen. * • Probeer eens roggebrood met gerookte makreel en appel. Meng de roomkaas met 1 geraspte knapperige handappel, 2 el fijngehakte komkommer en het bieslook. Verdeel dit over meergranenbrood of roggebrood en verdeel er 175 g in stukjes verdeelde makreelfilet over. Garneer met dunne plakjes radijs.

    Pluspunten

    • In de Middeleeuwen waren de wortelvariëteiten rood, paars en zwart van kleur, omdat ze anthocyanen (rode, blauwe en violette kleurstoffen) bevatten. Pas in de 17e eeuw ontstond de nu bekende oranje wortel. De oranje kleur is afkomstig van bètacaroteen. De hoeveelheid hiervan kan variëren, afhankelijk van om wat voor soort het gaat en hoe oud de wortel is. Oudere, donkerder gekleurde wortels bevatten vaak meer van deze stof dan jonge wortels, die lichter van kleur zijn. * • Sardientjes zijn eigenlijk jonge pelsers, hoewel ook bijvoorbeeld jonge sprot en haring wel sardine wordt genoemd. Ze bevatten veel van het vetzuur linoleen en ook het soort ijzer dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Bovendien wordt via de graatjes in ingeblikte vis meer calcium opgenomen. * • Het mengen van geraspte wortel en fijngehakte waterkers door roomkaas is een prima manier om kinderen groenten te laten eten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren