Romige kipsalade

    Romige kipsalade

    12keer bewaard
    20min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze romige, maar lichte kipsalade is ideaal als lunch of bij een koud buffet. De dressing is op basis van zure room en mayonaise en daardoor niet zo vet, terwijl de smaak toch vol is. Laat de gember niet achterwege – de subtiele smaak is essentieel.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 koude, gegrilde kip, circa 1,5 kg, of 675 g gaar kippenvlees
    • 1 el limoensap
    • 2 friszure handappels met groene schil, zoals Granny Smith
    • 4 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
    • 125 g gebruiksklare gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
    • 5 el zure room
    • 2 el mayonaise
    • 2 stukjes stemgember, fijngesneden
    • 30 g stukjes walnoot
    • peper
    • takjes waterkers ter garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Verwijder bij een hele gegrilde kip het vlees van het karkas en gooi het vel weg. Snijd het kippenvlees in blokjes van circa 2 cm en leg deze in een mooie grote schaal.
    2. Doe het limoensap in een kommetje. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze fijn, voeg ze toe aan het limoensap en schud de kom zodat de stukjes appel bedekt zijn (dit voorkomt verkleuring). Voeg appel, selderij en abrikozen toe aan de kip en meng alles.
    3. Meng zure room en mayonaise in een ander kommetje en voeg peper toe. Roer de gember erdoor. Schep deze dressing over de kipsalade en schud voorzichtig door zodat alle stukjes bedekt zijn. Strooi de walnoot erover en garneer de salade met waterkers.

    Variaties en tips

    • Met Kerst kunt u deze salade ook heel goed maken met restjes kalkoen. * • Vervang de abrikozen door peren. * • Voeg 85 g gehalveerde pitloze witte druiven toe, of 2 schijven verse ananas, in stukjes gesneden. * • Gebruik geroosterde hazelnoten of pecannoten in plaats van walnoten. * • Serveer de salade op een bedje jonge spinaziebladeren of een mix van spinazie en waterkers. Of gebruik een slasoort naar keuze. * • Gebruik voor nog minder vet halfvolle mayonaise.

    Pluspunten

    • Dit recept levert redelijk veel voedingsvezels, afkomstig van de gedroogde abrikozen, appelschil en selderij. Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering. * • Gedroogde abrikozen leveren een redelijke hoeveelheid vitamine A (uit bètacaroteen) en vormen een van de beste bronnen van ijzer. * • Onderzoek heeft uitgewezen dat het dagelijks eten van een handvol walnoten, als onderdeel van een vetarm dieet, kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Walnoten leveren ook redelijk veel vitamine E, wat B-vitaminen, kalium en eiwit.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, niacine * ✓✓ E, koper * ✓ A, B2, ijzer, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren