Romige soep met reuzengarnalen

    Romige soep met reuzengarnalen

    4keer bewaard
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Deze zeevruchtensoep is ideaal als speciaal voorgerecht. Door op het laatste moment rode paprika toe te voegen krijgt de soep meer smaak, structuur en vitaminen en bovendien minder vetten dan met het traditionele vleugje room.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 450 g rauwe reuzengarnalen, zonder kop
    • 4 el droge witte wijn
    • 4 schijfjes citroen
    • 4 zwarte peperkorrels, een beetje geplet
    • 2 takjes peterselie, de stengels gekneusd
    • 1 venkelknol
    • 1 tl citroensap
    • 15 g boter
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 sjalotje, fijngesneden
    • 45 g fijn wit broodkruim, gemaakt van brood van een dag oud
    • snufje paprikapoeder
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in stukjes
    • peper en zout
    • fijngehakte blaadjes van de venkelknol of venkelpoeder, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Pel de garnalen en zet ze opzij. Doe de schalen in een soeppan. Voeg hieraan 1,2 liter koud water, witte wijn, schijfjes citroen, peperkorrels en peterselie toe. Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en laat 20 minuten sudderen. Verwijder eventueel schuim dat tijdens het koken aan de oppervlakte komt drijven.
    2. Maak met een klein, scherp mes een lange snede in de rug van de garnalen. Verwijder met de punt van het mes het zwarte darmkanaal en gooi deze weg. Dek de garnalen af en zet ze koel weg tot u ze nodig hebt.
    3. Laat de bouillon een beetje afkoelen, haal er dan de citroenschijfjes uit en gooi ze weg. Bedek een zeef met neteldoek en plaats de zeef boven op een grote kom of maatbeker. Maak de bouillon fijn met een mixer of in een keukenmachine tot het afval van de garnalen heel fijn is en giet dit dan door de zeef. Gooi wat achterblijft weg.
    4. Snijd 100 g van de venkel in grove stukken en snijd de rest van de knol fijn. Doe de fijngesneden venkel in een kom, voeg het citroensap toe en meng alles goed door elkaar. Dek de kom goed af met keukenfolie en zet deze opzij.
    5. Smelt de boter met de olie in een braadpan. Voeg de grofgesneden venkel en het sjalotje toe. Laat op een middelhoog vuur circa 8 minuten bakken, terwijl u regelmatig roert tot de groenten zacht zijn maar niet bruin. Voeg broodkruim, paprikapoeder en bouillon toe. Breng langzaam aan de kook en temper dan het vuur, zodat de soep blijft sudderen. Voeg vervolgens de reuzengarnalen toe en laat nog 3 minuten sudderen.
    6. Haal 6 garnalen met een tang of schuimspaan uit de soep om ze later voor de garnering te gebruiken. Leg ze opzij. Breng de soep op smaak met peper en zout en laat nog 15 minuten sudderen.
    7. Pureer de soep met mixer of keukenmachine tot ze smeuïg is. Doe ze weer in de pan en voeg de fijngesneden venkel en de rode paprika toe. Verhit de soep tot ze kokendheet is. Serveer gegarneerd met de garnalen en fijngesneden venkelblaadjes.

    Pluspunten

    • Garnalen zijn een goede bron van vetarme eiwitten. Ze bevatten bovendien veel vitamine B12, selenium en fosfor. * • Door de bouillon te maken van de schalen van de garnalen, krijgt de roomsoep een sterkere smaak en verhoogt u het calciumgehalte.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B6, B12, C, fosfor, selenium * ✓ ✓ ijzer, koper, zink * ✓ B2, foliumzuur, calcium, kalium

    Variaties en tips

    • Voor extra voedingsvezels kunt u de soep bestrooien met croûtons van roggebrood met knoflooksmaak. Snijd daarvoor 50 g roggebrood in blokjes van 1 cm en meng ze met 1 eetlepel olijfolie met knoflooksmaak. Leg de croûtons op een bakplaat en bak ze 10 minuten op 180°C/gasstand 4 tot ze krokant zijn. * • Als u de soep als maaltijdsoep wilt serveren, maak de bouillon dan met 1,3 liter water en voeg 250 g maïs uit de diepvries toe, samen met de rode paprika en de venkel. Serveer met een eenvoudige, gemengde salade van sla, komkommer en groene paprika, en veel knapperig brood. * • U kunt nog andere groenten toevoegen of in plaats van de paprika gebruiken. Probeer bijvoorbeeld een mix van broccoliroosjes, fijngesneden bleekselderij en diepvrieserwten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren