Romige Stroganoff-lever

    Romige Stroganoff-lever

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    De sterke smaak van lever in combinatie met romige wijnsaus past uitstekend bij paddenstoelen en champignons, zoals shiitakes, kastanje- en gewone champignons. Serveer met rijst of pasta en een groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g lamslever, zonder vet
    • 1 el zonnebloemolie
    • 10 g boter
    • 2 uien, fijngesneden
    • 75 g shiitake paddenstoelen, in plakjes
    • 150 g kastanjechampignons, in vieren of in plakjes
    • 200 g champignons, in vieren of in plakjes
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 el bloem
    • 350 ml droge witte wijn
    • 200 ml runder- of kalfsbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 2 el fijngehakte verse oregano
    • een flinke snuf vers geraspte nootmuskaat
    • 1 el dijonmosterd
    • 3 el crème fraîche
    • peper en zout
    • fijngehakte verse oregano en/of peterselie om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Spoel de lever en dep hem droog met keukenpapier. Als hij nog niet in dunne plakjes is gesneden, doe dat dan nu.
    2. Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag. Doe de lever in de pan en bak hem op een heel hoog vuur gedurende 2 minuten bruin. Draai de plakjes eenmaal om. De lever mag nog niet helemaal doorbakken zijn. Haal hem uit de pan en zet hem opzij.
    3. Voeg de boter toe aan de pan en temper het vuur tot middelhoog. Als de boter is gesmolten, voegt u de uien toe. Stoof die al roerend gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
    4. Voeg paddenstoelen, champignons en knoflook toe en meng goed. Laat 5 minuten stoven. Houd het vuur zo hoog dat de champignons en de paddenstoelen bruinen in plaats van stoven.
    5. Bestrooi champignons en paddenstoelen met de bloem en bak ze 1-2 minuten terwijl u goed roert. Voeg daarna langzaam wijn en bouillon toe en blijf roeren. Voeg oregano en nootmuskaat toe en laat 3-4 minuten sudderen tot de saus dikker wordt.
    6. Temper het vuur en voeg al roerend mosterd en crème fraîche toe. Voeg de lever toe en laat 3-4 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak. Schep lever met Stroganoffsaus op voorverwarmde borden, bestrooi met oregano en/of peterselie en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • In plaats van lamslever kunt u ook kalfslever gebruiken. De structuur ervan is iets fijner, bak het daarom niet te lang. * • Ook kippenlevers met hun rijke smaak zijn geschikt. Blancheer ze voor u ze bakt. Voeg ze toe aan een steelpan met koud water. Breng aan de kook op een hoog vuur. Temper het vuur en laat circa 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de levers enkele minuten in de kookvloeistof afkoelen. Laat ze uitlekken, spoel ze en snijd ze in plakjes. * • U kunt de shiitakes vervangen door extra kastanje- of gewone champignons. * • Voeg 2 paprika's (rood en groen), zonder zaad en in blokjes gesneden, en 2 eetlepels paprikapoeder toe met de uien en 1 blik tomaten, circa 225 g, fijngesneden en inclusief sap toevoegen, samen met de wijn. Voor het serveren voegt u 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie toe.

    Pluspunten

    • Lever is een uitstekende bron van ijzer en zink, maar bevat ook veel vitamine A en veel B-vitaminen, vooral B12. Het ijzer erin wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen. * • Champignons en paddenstoelen bevatten veel van de B-vitaminen niacine, B6 en foliumzuur. Het zijn goede bronnen van koper dat belangrijk is voor een gezond beendergestel en voor de ijzeropname uit voedsel.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacine, ijzer, koper, selenium, zink * ✓ kalium, magnesium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren