Romige wortelgroentesalade

    Romige wortelgroentesalade

    4keer bewaard
    3uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Als u aan salades denkt, denkt u waarschijnlijk niet aan wortelgroenten. Toch zijn ze daarvoor erg geschikt, zoals in deze kleurrijke salade die wordt gemengd met een romige, vetarme dressing. Het is een goed alternatief voor de klassieke aardappelsalade met veel mayonaise. Serveer als lichte lunch of bij gegrild vlees of vis.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g kleine, nieuwe aardappels, in blokjes van 2,5 cm
    • 200 g knolselderij, in blokjes van 1 cm
    • 175 g koolrapen, in blokjes van 1 cm
    • 200 g zoete aardappels (bataten), in blokjes van 2,5 cm
    • sap van ½ citroen
    • Voor de mosterd-kruidendressing
    • 2 el mayonaise
    • 2 el magere yoghurt
    • 1 tl grove mosterd
    • 2 el fijngesneden vers bieslook
    • 1 el fijngesneden verse dille
    • vers gemalen zwarte peper
    • Om af te werken
    • 4 worteltjes, circa 250 g in totaal
    • 4 el krenten
    • 3 el pompoenpitten
    • 1 el sinaasappelsap
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • Om te garneren
    • fijngesneden vers bieslook
    • fijngesneden verse dille

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:3uur20min 

    1. Aardappels, knolselderij en koolrapen in een pan met kokend water doen, weer aan de kook brengen, het vuur laag zetten en 10 minuten laten koken tot alles gaar is.
    2. Doe ondertussen de bataten in een andere pan. Voeg kokend water toe, zodat ze onderstaan, breng aan de kook en laat 3 minuten doorkoken.
    3. Maak de dressing terwijl de groenten gaarkoken. Meng daarvoor mayonaise, yoghurt en mosterd. Roer er bieslook, dille en zwarte peper door.
    4. Laat alle groenten goed uitlekken en doe ze in een grote kom. Voeg citroensap en de dressing toe en meng alles. Zet de groenten opzij om af te koelen, dek ze af en zet de kom 2-3 uur in de koelkast.
    5. Om de salade af te werken snijdt u met een dunschiller reepjes van de worteltjes. Vermeng deze met krenten en pompoenpitten. Roer er sinaasappelsap en olie door. Verdeel het wortelmengsel over een grote, diepe schotel of 4 borden.
    6. Schep de afgekoelde knolgroentesalade boven op het wortelmengsel. Garneer met fijngesneden bieslook en dille en serveer.

    Variaties en tips

    • Vervang de wortelreepjes door een mix van 75 g jonge spinazie, 75 g bindsla, fijngesneden, en 1 ui, in dunne schijfjes gesneden. Leg er 75 g gedroogde abrikozen in schijfjes bovenop, samen met 1 el geroosterd sesamzaad. Giet er tenslotte sinaasappelsap en olie over. * • Maak ook eens een andere dressing door dille, bieslook en grove mosterd te vervangen door 1 el fijngesneden verse dragon, 1 el fijngesneden peterselie en 1 tl dijonmosterd.

    Pluspunten

    • Knolgroenten zijn een goede bron van voedingsvezels, de zetmeelrijke soorten leveren bovendien complexe koolhydraten. * • Worteltjes zorgen via bètacaroteen voor vitamine A, nodig om goed te kunnen zien in het donker. * • Pompoenpitten bevatten veel voedingsvezels en mineralen, zoals ijzer, zink en koper.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, calcium * ✓ niacine, calcium, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren