Rosbief-rijstsalade

    Rosbief-rijstsalade

    1keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    Deze favoriete gezinsmaaltijd zit boordevol vitaminen, mineralen en voedingsvezels. De salade is ideaal om restjes rosbief te gebruiken en vormt een hartige maaltijd. U kunt naar wens uiteenlopende groenten toevoegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g rosbief, bij voorkeur doorbakken, zonder vet en in dobbelsteentjes van 1 cm
    • 50 g zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en in dunne plakjes
    • 4 lente-uitjes, in dunne schijfjes
    • 2 el vers bieslook, fijngesneden
    • 250 g basmatirijst, goed afgespoeld
    • 1 stengel bleekselderij, in dunne schijfjes
    • 1 worteltje, grofgeraspt
    • 1 courgette, grofgeraspt
    • 75 g champignons, in dunne plakjes
    • 4 el verse peterselie, fijngehakt
    • radicchio of andere sla om te serveren (desgewenst)
    • Voor de cider-azijndressing
    • 1½ tl mosterdpoeder
    • ½ tl fijne kristalsuiker
    • 2 el ciderazijn
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 40min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Maak eerst de dressing. Doe de mosterdpoeder en suiker in een grote kom en voeg al roerend de azijn toe tot een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg al kloppend de olie toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
    2. Voeg vlees, zongedroogde tomaten, lente-uitjes en bieslook toe aan de kom en roer, zodat alle ingrediënten met de dressing bedekt worden. Dek af en zet minstens 30 minuten (tot 8 uur) koel weg.
    3. Kook ondertussen de rijst in 8-10 minuten in een pan met kokend water gaar. Laat goed uitlekken en verspreid de rijst gelijkmatig over een schotel, zodat die goed kan afkoelen. Schep de koude rijst in een kom en voeg bleekselderij, worteltje, courgette, champignons en peterselie toe. Dek af en zet tot het gebruik koel weg.
    4. Haal het gemarineerde vlees en de rijstsalade circa 10 minuten voor serveren uit de koelkast. Bedek desgewenst 4 borden met radicchio of andere sla. Voeg het vleesmengsel aan de rijstsalade toe en roer voorzichtig tot alles is gemengd. Schep de salade op het bedje sla en serveer.

    Variaties en tips

    • Maak een salade van ham, perzik en rijst door gekookte ham in plaats van rundvlees te gebruiken. Vervang de zongedroogde tomaten en uien door 2 in schijfjes gesneden perziken en het bieslook door fijngehakte peterselie. Vervang in de rijstsalade bleekselderij, wortel, courgette en champignons door 200 g diepvriesmaïs, 2 stengels prei, in schijfjes gesneden, en 200 g fijngesneden venkel. * • Kleine blokjes sterke kaas, circa 250 g in totaal, zijn een goed vegetarisch alternatief voor het rundvlees. Voeg ook een beetje tuinkers met mosterdkiemen of alfalfa toe.

    Pluspunten

    • Dankzij de moderne foktechnieken is rundvlees tegenwoordig veel magerder dan vroeger. De magerste stukken rundvlees bevatten minder dan 3% vet. * • Rijst is ideaal in gezonde voeding, omdat het vetarm is en zetmeelrijke koolhydraten bevat. Zetmeelrijk voedsel wordt langzaam afgebroken en biedt dus lange tijd energie. * • Extra vergine olijfolie wordt verkregen uit de eerste persing van olijven van goede kwaliteit, waarvan de pitten zijn verwijderd. De olie is groen, heeft een rijke smaak en bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in het bloed zouden kunnen verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, niacine, zink * ✓✓ B2, C, foliumzuur, ijzer * ✓ kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren