Vleesbouillon van rund-, kalfs- of lamsvlees

    Vleesbouillon van rund-, kalfs- of lamsvlees

    2keer bewaard
    15uur


    7 personen hebben dit gemaakt

    Zelfgemaakte vleesbouillon is veel smakelijker dan bouillonblokjes, -poeder en -pasta en bevat bovendien veel minder zout dan de gekochte bouillon. Wanneer u de bouillon gebruikt in een recept, kunt u eventueel een beetje zout toevoegen, afhankelijk van de andere ingrediënten die u in het gerecht gebruikt.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 900 g botten (van rund-, kalfs- of lamsvlees), fijngesneden
    • 2 takjes verse tijm
    • 3 takjes peterselie
    • 1 groot laurierblad
    • een stuk bleekselderij van 7,5 cm
    • 2 uien, grofgesneden
    • 2 stengels bleekselderij, grofgesneden
    • 2 worteltjes, grofgesneden
    • 4 peperkorrels

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10uur  ›  Bereiding: 5uur  ›  Klaar in:15uur 

    1. Doe de botten in een grote steelpan en voeg circa 2 liter water toe, tot de botten helemaal onder water staan. Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
    2. Bind tijm, peterselie, laurierblad en bleekselderij tot een bouquet garni en voeg dit met de uien, de bleekselderij, de worteltjes en de peperkorrels toe. Dek af en laat 5-6 uur sudderen.
    3. Zeef de bouillon boven een kom en gooi de botten en de groenten weg. Laat de bouillon afkoelen en zet hem dan in de koelkast, zodat het vet zich verzamelt aan de oppervlakte en u het kunt verwijderen voor u de bouillon gebruikt.

    Variaties en tips

    • Als u van donkere bouillon houdt, braad de botten dan vooraf 40 minuten in de oven op 230 °C. * • Voor een bouillon zonder botten, bruint u 125 g rundvlees of mager lams- of varkensvlees in 1 eetlepel zonnebloemolie in een steelpan. Haal het vlees uit de pan en voeg 1 ui, 1 worteltje en 1 stengel bleekselderij, grofgesneden, toe aan de pan. Bruin de groenten, voeg 2 liter water toe en breng aan de kook. Voeg het vlees weer toe en verhit de pan tot het water suddert. Schuim af. Voeg 2 laurierblaadjes, 1 takje peterselie, 1 takje verse tijm, 10 zwarte peperkorrels en ½ theelepel zout toe. Temper het vuur, dek de pan af en laat 2 uur sudderen. Zeef de bouillon, laat afkoelen en verwijder het vet zoals eerder beschreven. U houdt circa 1,2 liter over. * • Als de bouillon is afgekoeld en u hebt het vet verwijderd, dan kunt u de bouillon laten inkoken, zodat de smaak versterkt. Laat daarna afkoelen en vries de bouillon in kleine blokjes in. Die kunt u in de diepvries bewaren en apart gebruiken. U kunt ze bevroren toevoegen aan soepen en stoofpotten, want ze smelten direct.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren