Rundvlees in bier

    Rundvlees in bier

    11keer bewaard
    2uur30min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Deze typisch Vlaamse stoofpot, geserveerd met dikke sneden kruidenbrood, is hartig en voedzaam. Het is een ideaal gerecht voor een informeel diner met vrienden, aangezien u het van tevoren kunt bereiden en u de hoeveelheden kunt aanpassen aan welk aantal gasten dan ook. Serveer het met aardappelpuree en gestoomde groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 450 g magere sudderlappen, zonder vet en in blokjes van 5 cm gesneden
    • 1 grote ui, in stukken gesneden
    • 2 grote wortels, circa 350 g in totaal, schuin in dikke plakken gesneden
    • 1 grote pastinaak, circa 175 g, in blokjes gesneden
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 300 ml donker bier
    • 300 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 1 tl gemengde gedroogde kruiden
    • 1 el rodewijnazijn
    • 1 el grove mosterd
    • 1 tl donkere basterdsuiker
    • peper en zout
    • Voor het kruidenbrood
    • stokbrood, circa 225 g
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 1 el fijngehakte peterselie
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • 3 el extra vergine olijfolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2uur15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Verhit 1 eetlepel van de olie in een vuurvaste schaal, voeg het vlees toe en bak het op een middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten tot het aan alle kanten bruin is. Schep het vlees met braadsap op een bord.
    2. Voeg de overblijvende eetlepel olie toe aan de schaal en temper het vuur. Voeg eerst ui, wortels, pastinaak en knoflook toe. Bak 5 minuten terwijl u regelmatig roert. Voeg vervolgens vlees met braadsap opnieuw toe aan de schaal, samen met het bier, de bouillon, gemengde kruiden, azijn, mosterd en suiker. Roer goed en breng aan de kook. Dek de schaal af en zet hem in de oven. Laat het mengsel 2 uur stoven tot het vlees gaar is.
    3. Snijd ondertussen het stokbrood in 8 dikke sneden. Meng knoflook, peterselie, tijm en olie en bestrijk de sneetjes brood aan één kant met het mengsel.
    4. Haal het deksel van de schaal en breng op smaak met peper en zout. Leg de sneetjes brood met de besmeerde kant naar boven langs de rand van de schaal op het vlees. Zet de schaal weer in de oven en laat nog 20-30 minuten bakken of tot het brood goudbruin en krokant is. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Voor rundvlees in rode wijn gebruikt u 12 sjalotjes of jonge uitjes in plaats van de ui, de wortels en de pastinaak. Vervang het bier door rode wijn. Laat azijn, mosterd en suiker achterwege en voeg 1 eetlepel rode aalbessenconfituur toe. Voeg aan het einde van stap 2 225 g schijfjes champignons en 200 g vacuümverpakte, geschilde kastanjes toe, 10 minuten voor het einde van de kooktijd. Serveer met rijst en spruiten uit de wok.

    Pluspunten

    • Een stoofpot als deze is heel gezond. De in water oplosbare vitaminen, zoals vitamine C en B-vitaminen, en de mineralen die tijdens de bereiding uit de ingrediënten vrijkomen, worden meestal met het kookwater weggegooid, maar in stoofpotten blijven ze behouden in de saus.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ B2, C, ijzer * ✓ calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren